Pence kallad att vittna om Trump

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence har fått en rättsligt bindande kallelse om att vittna från den oberoende åklagaren som utreder expresident Donald Trump och hans roll under stormningen av Kapitolium. Det kan leda till något så ovanligt som att en tidigare vicepresident vittnar mot sin förre chef i en brottsutredning.

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

Foto: Marta Lavandier/AP/TT

USA2023-02-10 16:20

Mike Pences kallelse "följer på månader av förhandlingar mellan federala åklagare och Pences advokater", rapporterar ABC News.

Varken Pence eller den oberoende åklagaren Jack Smith har hittills kommenterat kallelsen.

Pence väntas ställa upp som presidentkandidat för Republikanerna i valet 2024, och därmed utmana Trump som meddelade sin kandidatur i november i fjol. Deras tidigare nära relation bröts i och med att Trumps anhängare stormade kongressen den 6 januari 2021.

Fördömt Trumps agerande

Efter valförlusten 2020 pressade Trump offentligt Pence att ogiltigförklara valresultatet, men vicepresidenten stod emot kravet. Under stormningen fick Pence föras i säkerhet med sin stab och familj, samtidigt som personer i folkmassan skanderade "häng Mike Pence!".

Pence har fördömt Trumps agerande vid stormningen och kallat det för "obetänksamt". Samtidigt har han nekat att svara på frågor från den särskilda kongresskommitté som utredde stormningen.

Avgöra om ställs inför rätta

Justitiedepartementet har tidigare tillsatt Jack Smith som oberoende åklagare för att övervaka departementets utredningar av Donald Trump. Den tidigare presidenten utreds dels för sin inblandning i stormningen av Kapitolium och dels för att ha förvarat hemligstämplade dokument på sitt residens Mar-a-Lago i Florida.

Trump kan försöka stoppa Pences vittnesmål, med hänvisning till det särskilda skydd som omfattar presidentämbetet. Det har han tidigare försökt göra med andra medarbetare.

Smith ska bedöma om Trump kan ställas inför rätta, men det är justitieminister Merrick Garland som har sista ordet.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.


Fakta: Utreds för hemliga dokument och upplopp

Donald Trump utreds i två olika fall av det amerikanska justitiedepartementet (DOJ).

Dels utreds han för sin inblandning i stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium den 6 januari 2021. Trump upprepade då påståenden om valfusk och uppmuntrade anhängare att gå till Kapitolium. Fem personer dog.

Den utredningen har följts av det som hände i augusti 2022, då den federala polisen FBI slog till mot Trumps residens i Florida, Mar-a-Lago.

Där fann man 33 lådor med material, med bland annat 100 hemligstämplade dokument. Av den offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen.

Trump hävdar att tillslaget är politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!