Polio i avloppsvatten – nödläge i New York

New York utlyser nödläge efter ett misstänkt polioutbrott. I juli upptäcktes det första poliofallet på nästan tio år i delstaten. Några veckor senare hittade myndigheter viruset i avloppsvattnet.

Ett reningsverk i Brooklyn, New York. Arkivbild.

Ett reningsverk i Brooklyn, New York. Arkivbild.

Foto: John Minchillo/AP/TT

USA2022-09-10 09:42

Nu meddelar New Yorks guvernör Kathy Hochul att ett nödläge utlyses, sedan polio hittats i 57 separata avloppsvattenprover i flera delar av delstaten. Majoriteten hittades i området där mannen som insjuknade i juli bor – Rockland County, som på senare år uppges ha blivit centrum för vaccinmotstånd.

Vaccinationsgraden i flera New York-counties är alarmerande låg – bara runt 60 procent, enligt smittskyddsinstitutet CDC. Det utlysta nödläget innebär att fler vårdarbetare nu får möjlighet att administrera vaccin mot viruset.

– Med polio kan vi helt enkelt inte chansa. Jag råder New York-borna att inte ta några risker över huvud taget, säger New Yorks hälsokommissionär Mary Bassett i ett uttalande enligt The New York Times.

Förklarad utrotad

Myndigheterna tror att mannen i Rockland County – som blev förlamad av sjukdomen – kan ha smittats av någon som fått levande vaccin.

I USA, liksom i Sverige, ges vaccinet i injektioner men i vissa länder droppas levande vaccin i munnen på barn. I sällsynta fall kan det försvagade viruset mutera och bli smittsamt.

Polio var en gång en fruktad sjukdom med tusentals årliga fall i USA, men sedan vaccin blev tillgängligt på 1950-talet har antalet fall minskat och 1979 förklarades sjukdomen utrotad i USA. Sällsynta fall med personer som smittats utomlands har förekommit, senast 2013.

Hittades i London

Virussjukdomen sprids genom förorenat vatten och avlopp. De flesta får lindriga besvär som feber och huvudvärk, men ibland kan polio orsaka förlamningar i kroppen och till och med vara livshotande.

I juni rapporterades att poliovirus som tros härröra från levande vaccin även har hittats i prover från Londons avloppsvatten. Inga sjukdomsfall har dock rapporterats.

I Sverige vaccineras alla barn mot polio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!