Polis bröt ihop i omtalad rättegång

Försvarspläderingarna i rättegången mot den tidigare polis som i våras sköt ihjäl 20-årige Daunte Wright, enligt utsago i tron att hon hade sitt elchockvapen i handen, är avslutade. En dom väntas nästa vecka.

Demonstranter utanför rättegångshuset i Minneapolis i samband med rättegången.

Demonstranter utanför rättegångshuset i Minneapolis i samband med rättegången.

Foto: Christian Monterrosa/AP/TT

USA2021-12-17 22:46

Den anklagade, en 49-årig kvinna, anklagas ett dråpliknande brott (på engelska second degree manslaughter). Hon hävdar att skjutningen var ett misstag och att hon egentligen försökte använda sitt elchockvapen. I stället avlossades ett skott med tjänstevapnet.

Kvinnan, som sade upp sig från sin tjänst som polis två dagar efter händelsen, bröt ihop i tårar under fredagens vittnesmål.

– Jag är ledsen för att det hände. Jag är verkligen ledsen, sade hon enligt CNN.

20-årige Daunte Wright blev skjuten i samband med en trafikkontroll i april i år. Den nu anklagade kvinnan (som då var polis) var i färd med att utbilda en nyutexaminerad polis den dagen som valde att stoppa Daunte Wright för en trafikförseelse – men upptäckte sedan att det fanns en arresteringsorder ute efter honom.

Sedan utbröt det "kaos", som den tidigare polisen beskriver det.

Under åklagarsidans förhör medgav hon att hon blivit väl utbildad i användningen av både tjänstevapen och elchocksvapen.

Åklagar- och försvarssidans slutpläderingar ska hållas på måndag, enligt schemat. Därefter väntas en dom.

Fallet är ett i raden rörande polisvåld mot svarta personer i USA och har rönt stor uppmärksamhet i landet. I Minneapolis ledde skjutningen till en lång rad demonstrationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!