Den saudiske dissidenten Jamal Khashoggi levde sina sista år i exil i USA, där han bland annat skrev för The Washington Post. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.
Mordet blev en världsnyhet som resulterade i flera utredningar. I Mike Pompeos nya bok "Never give an inch" (på svenska ungefär "Ge aldrig efter en tum") beskrivs saudiern dock inte som journalist, utan som aktivist.
"Han förtjänade inte att dö, men vi behöver vara tydliga med vem han var – alltför många i medierna var inte det", heter det i boken, där Pompeo försvarar USA:s relation med Saudiarabien, enligt The Guardian.
Kronprinskritiker
I sina kolumner i The Washington Post kritiserade Khashoggi ofta Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, människorättskränkningar i det gamla hemlandet samt kronprins Mohammed bin Salmans styre. Tidningen konstaterar nu att Pompeos sympatier verkar ligga hos kronprinsen, som pekats ut som ytterst ansvarig för Khashoggis död. Vd och ansvarig utgivare Fred Ryan reagerar starkt på boken.
"Det är skamligt att Pompeo sprider så gemena lögner för att vanära en modig mans liv och verk – och hans engagemang för principer som amerikaner håller högt – som en ploj för att sälja böcker", twittrar han.
Även Kenneth Roth, tidigare chef för Human Rights Watch (HRW), anmärker på den del av boken som handlar om Khashoggi.
"Vad fick Mike Pompeo att kritisera Jamal Khashoggi? Oavsett om han var "aktivist" eller "journalist" eller en kombination så förtjänade han inte att mördas brutalt av den saudiske kronprinsens regering", skriver han på Twitter.
Kärnvapenkrig
Pompeo ses som en möjlig presidentkandidat för Republikanerna i valet 2024. Förutom utrikesminister var han även CIA-chef under Donald Trumps tid i Vita huset. President Trump kallade ofta Pompeo för "my Mike" (min Mike), enligt boken. Även om Pompeo fortfarande inte fullt ut förstår varför Trump valde just det smeknamnet skriver han att det var bättre än vissa andra smeknamn som presidenten valt till andra personer.
I memoarerna avhandlas också bland annat spänningarna mellan Indien och Pakistan 2019, då det enligt Pompeo var mycket nära att ett kärnvapenkrig bröt ut mellan länderna. Dock ska USA:s diplomater ha lyckats övertala båda länderna att inte trappa upp situationen, rapporterar AFP.
"Inget annat land kunde ha gjort det vi gjorde den natten för att undvika ett fruktansvärt resultat", skriver Pompeo i boken.