Principer eller hämnd för Trumpanhängaren Gaetz?

Var det en personlig vendetta – eller handlar det enbart om politisk övertygelse? Frågan cirkulerar i Washington DC efter Floridarepublikanen Matt Gaetz historiska avsättning av talman Kevin McCarthy.

Den republikanske kongressledamoten Matt Gaetz, fotograferad utanför Kapitolium.

Den republikanske kongressledamoten Matt Gaetz, fotograferad utanför Kapitolium.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA2023-10-04 19:46

– Så fick vi plåstret avrivet... Ingen litar på Kevin McCarthy.

Ärkekonservative Matt Gaetz var nöjd efter att ha störtat sin partikamrat från posten som representanthusets talman och USA:s tredje mäktigaste person, efter presidenten och vicepresidenten. Detta trots att åtgärden leder till politiskt kaos och osäkerhet.

Gick i taket

Trumptrogne Gaetz har lagt fram en rad skäl till sitt agerande: Främst handlar det om att talmannen samarbetade med Demokraterna för att i helgen få till en kortsiktig budgetlösning, när statsbudgetåret höll på att löpa ut.

Gaetz, som är med i det högerorienterade Frihetsutskottet (Freedom Caucus), vill av princip se en liten statsapparat och låga skatter. Han har länge förordat rejäla nedskärningar och indraget Ukrainastöd och avfärdat alla samarbeten över partigränserna.

Budgetlösningen, i kombination med att McCarthy i juni släppte igenom ännu en höjning av USA:s så kallade skuldtak, fick Gaetz att gå i taket.

Kevin McCarthy har sagt att han inte ångrar sitt agerande, att det var för USA:s bästa. Och han har antytt att avsättningen handlar om mer än budgetförhandlingar.

– Han beskyller mig för ett etiskt klagomål han utsattes för under den förra kongressen. Jag har inget med det att göra, säger McCarthy till tv-kanalen CNBC.

Stoppades aldrig

41-årige Matt Gaetz utreddes 2021 av justitiedepartementet, bland annat anklagad för att ha haft en sexuell relation med en minderårig och för att ha betalat för hennes resor över delstatsgränser. Han nekade till anklagelserna och inget åtal väcktes.

Men representanthuset, då styrt av Demokraterna, drog i gång en egen etisk granskning. I den undersöktes även misstänkt människohandel, mutbrott, olagligt narkotikabruk och andra tjänstefel. Granskningen har inte stoppats trots att kammaren nu kontrolleras av Gaetz eget parti. I somras började kongressutredarna kalla vittnen, enligt CNN något som av förklarliga skäl inte landade väl hos Gaetz.

Men han fortsatte att hävda sin oskuld.

Kevin McCarthy och personer som står nära extalmannen hävdar att kongressutredningen är en viktig ingrediens i tisdagens störtande.

Det finns också uppgifter om att Gaetz, som kommer från en känd politisk familj i Florida, har planer på att ställa upp i guvernörsvalet i sin hemstat 2026.

Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy som fram till i tisdags var representanthusets talman.
Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy som fram till i tisdags var representanthusets talman.
Fakta: Matt Gaetz

Föddes 1982 i Hollywood i Florida i en politisk familj. Pappa Don Gaetz har suttit i Floridas delstatskongress och farfar var borgmästare i Rugby i North Dakota.

Har en juristexamen från William & Mary Law School i Virginia. Arbetade som jurist en kort tid innan han gav sig in i politiken. Satt i Floridas representanthus 2010–2016.

Har representerat Floridas första distrikt i representanthuset i Washington DC sedan 2017. Är mycket lojal med expresident Donald Trump.

Är värd för podcasten Firebrand with Matt Gaetz.

Gifte sig 2021 med analytikern Ginger Luckey.

Källor: Gaetz hemsida, amerikanska medier

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!