Republikanerna ger upp försök om Jordan

Republikanerna ger tills vidare upp försöken att få Jim Jordan vald till representanthusets talman, rapporterar AP.

Republikanen Jim Jordan.

Republikanen Jim Jordan.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA2023-10-20 10:01

Beslutet togs under ett möte bakom stängda dörrar.

– Vi måste enas och komma på vem vår talman ska vara. Jag kommer att jobba så hårt jag kan för att hjälpa den personen så att vi kan hjälpa det amerikanska folket, säger Jordan enligt CNN.

Den tidigare talmannen Kevin McCarthy säger att partiet är i en "mycket dålig situation".

– Jag är bekymrad över hur vi ska gå vidare.

Misslyckats tre gånger

Tidigare under fredagen misslyckades Jordan för tredje gången att få tillräckligt med stöd för att väljas till talman. Totalt var 25 republikanska ledamöter mot honom då.

De tidigare omröstningarna gick inte heller bra för Jordan.

Vid den första omröstningen fick Jordan 20 partikamrater emot sig. Vid den andra fick han 22 republikanska ledamöter emot sig.

Representanthusets majoritetsledare, republikanen Steve Scalise (som själv misslyckades i förra veckan att bli vald till ny talman), meddelar nu att kammaren ska börja om på måndag.

Börjar om på måndag

– På måndag kommer vi tillbaka och börjar om igen, säger Scalise i samband med att han lämnade fredagens överläggningar.

Det var Jordan och hans kollegor på högerflanken som i början av oktober tvingade bort den förre talmannen McCarthy genom en historisk omröstning. Skälet var främst kritik mot att McCarthy samarbetat med Demokraterna för få till en budgetlösning.

Utan talman ligger representanthusets arbete nere. Det är ett stort problem när stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång. Och den 17 november måste en ny budgetlösning vara på plats, annars riskerar USA:s statsapparat att stängas ner.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2023 startade det 118:e kongressmötet.

Kongressen består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I det republikanledda representanthuset sitter i nuläget 221 republikaner och 212 demokrater. Två platser är vakanta.

I senaten har Demokraterna 48 platser och stöd av tre oberoende ledamöter, vilket ger partiet majoriteten. Republikanerna har 49 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år. Deras mandatperioder löper omlott, vartannat år tar omkring en tredjedel av senatorernas mandatperioder slut.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källor: USA:s kongress, House Press Gallery

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!