Talman Kevin McCarthy hade samlat pressen framför sitt kontor i Kapitolium. Utan omsvep meddelade han att tre av representanthusets utskott nu går vidare med en formell riksrättsutredning mot den sittande presidenten.
– Biden ljög för amerikanska folket om sin vetskap om den egna familjens affärer utomlands, hävdade talmannen enligt bland andra NPR.
Han sade att utredningsbeslutet inte var lätt att fatta, men lovade att gå "dit bevisen för oss".
Republikanen McCarthy, känd för att stå expresident Donald Trump nära, talade om en korruptionskultur och maktmissbruk. Men det är oklart om hans initiativ landar i fullständiga åtalspunkter och – i sådana fall – om han kan få igenom dem i den egna kammaren.
Mer aggressivt?
Åtgärden var väntad. Att utreda familjen Biden är ett vallöfte flera republikanska ledamöter avgett. Undersökningar har pågått alltsedan Republikanerna tog över makten i representanthuset i januari. Pressen på McCarthy att gå mer aggressivt fram är stor, främst från konservativa partikamrater som vill flytta fokus från rättsprocesserna mot Donald Trump.
Men det finns också mer mittenorienterade republikaner som meddelat att det är långt ifrån säkert att de skulle ge grönt ljus för ett riksrättsåtal mot demokraten Biden – när och om sådana åtalspunkter formuleras.
För att rösta igenom ett riksrättsåtal krävs enkel majoritet i representanthuset. Godkänns det flyttar ärendet till senaten som agerar domstol och där det krävs två tredjedelars majoritet för att bli fälld. Hittills har ingen president i USA:s historia avsatts genom riksrätt. Den republikanske senatorn John Thune, näst högst rankad i kammaren, verkar inte intresserad av att bryta trenden.
– Här i senaten behöver vi fokusera på lagstiftning och att tågen ska fortsätta att gå, sade han till The Hill kort efter nyheten om riksrättsutredningen.
Välbetalt uppdrag
Det innebär inte att det inte kommer bli stora rubriker om själva utredningen som leds av utrednings-, justitie- och skatteutskotten. I centrum för prövningen står familjen Bidens ekonomi, i synnerhet presidentsonen Hunter Bidens.
Det är väl känt att Hunter Biden gjort affärer i Kina, Kazakstan, Rumänien och på flera andra platser. Men McCarthys utredare fokuserar på aktiviteterna i Ukraina, där Hunter Biden 2014 fick ett lukrativt styrelseuppdrag för energibolaget Burisma. Det skedde samtidigt som hans far var vicepresident under Barack Obama och ansvarig för USA:s politik gentemot Kiev.
Att Joe Biden ställde krav på Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko att agera mot korruption och avskeda landets riksåklagare – som ansågs hålla Burismas korruptionsanklagade ägare bakom ryggen – är något Biden varit öppen med. Men utredningsutskottet påstår att det i själva verket var tvärtom, att riksåklagaren utgjorde ett hot gentemot Hunter Biden och att fadern använde sitt ämbete för att hjälpa sonen.
Följer pengarna
I stort handlar utredningen om att familjen ska ha använt sitt inflytande för att skaffa fördelar.
Totalt har Bidenfamiljen och deras "kompanjoner" tagit emot över 20 miljoner dollar från utländska "enheter", hävdar utredningsutskottets ordförande James Comer enligt nyhetsbyrån AFP. Nu går han och kollegorna igenom stora mängder banktransaktioner och andra dokument samt vittnesmål. Hittills rapporteras man dock inte ha hittat något som tyder på att Joe Biden skott sig på kontakterna.
Hunter Biden står inför ett annat åtal om vapenbrott. Dessutom har justitiedepartementet utsett en särskilt åklagare som utreder presidentsonens ekonomiska förehavanden.