Ryskt spionprogram förstört av USA efter 20 år

USA har lyckats inaktivera ett sofistikerat dataprogram som använts av den ryska säkerhetstjänsten FSB under två decennier för att spionera på 50 länder, uppger det amerikanska justitiedepartementet.

Det FSB-designade spionprogrammet "Orm" hann användas i 20 år innan USA lyckades inaktivera det. Arkivbild.

Det FSB-designade spionprogrammet "Orm" hann användas i 20 år innan USA lyckades inaktivera det. Arkivbild.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

USA2023-05-09 22:34

FSB installerade programmet, som kallas "Orm", på datornätverk runtom i världen med fokus på regeringar, forskningsinstitut och journalister.

Datorer som smittats av den skadliga programvaran kunde sedan användas för att dölja den trafik som skickades till och från "Orm".

Efter att ha försökt knäcka "Orm" under flera år lyckades den federala polisen FBI till sist besegra programmet genom att mata in sin egen kod i systemet, vilket fick "Orm" att i praktiken förstöra sig själv.

Enligt USA:s it-säkerhetsmyndighet Cisa började FSB utveckla "Orm" redan 2003 och landets biträdande justitieminister Lisa Monaco beskriver den som "ett av Rysslands mest sofistikerade verktyg för it-spionage".

Programvaran uppges ha designats för att lätt kunna uppdateras och anpassas, vilket gjorde den särskilt svår att upptäcka. I minst ett fall lyckades FSB plantera "Orm" i ett nätverk tillhörande ett Nato-land och kunde på så vis få tillgång till känsliga dokument rörande internationella relationer samt diplomatisk kommunikation, enligt Cisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!