Så använder Donald Trump sitt "mug shot"

Expresident Donald Trump sprider sin färska häktningsbild, ett så kallat "mug shot", i sociala medier. Hans bruk av bilden och ansiktsuttrycket på den är noga uttänkt, enligt amerikansksvenska pr-konsulten Elizabeth Walentin. –Trump ser all möjlighet att vara i rampljuset som något positivt, säger hon.

Donald Trump har valt att själv sprida det foto som togs av honom när han överlämnade sig till Fulton County Jail i Georgias huvudstad Atlanta.

Donald Trump har valt att själv sprida det foto som togs av honom när han överlämnade sig till Fulton County Jail i Georgias huvudstad Atlanta.

Foto: Fulton County Sheriffś Office/AP/TT

USA2023-08-25 12:29

Tidigt på fredagen svensk tid överlämnade sig Donald Trump till Fulton County Jail i Georgias huvudstad Atlanta. Där åtalades han formellt för brott på 13 punkter för att ha försökt påverka valresultatet 2020. Samtidigt togs en häktningsbild på den tidigare presidenten som nu har siktet inställt på nästa års presidentval.

En sådan bild har Trump inte behövt ta vid tidigare domstolsförhandlingar.

Bara timmar efter att fotot togs fanns t-shirts och muggar med bilden till försäljning från Trumpkampanjen. Fotot är också vida omdiskuterat i internationella medier.

I direktsändning

Just frågan om Trump skulle behöva ta ett häktningsfoto, och hur den tidigare presidenten skulle hantera en sådan situation, har diskuterats livligt i USA den senaste tiden.

– "Kommer de att ta bilden?" "Oj, det kan göra honom ledsen och sänka honom." Så har det låtit. Men han försöker i stället visa att det inte skadar honom, säger Elizabeth Walentin, som tidigare arbetat med demokratiska valkampanjer.

Donald Trump valde att komma till Atlanta på torsdagskvällen amerikansk tid, lagom till de stora kanalernas nyhetssändningar. Utanför domstolen väntade ett massivt medieuppbåd.

– Han gjorde det på bästa tv-sändningstid. Han ville att det skulle direktsändas, i pr-syfte, säger Walentin.

TT: Vad signalerar hans ansiktsuttryck på bilden?

– Han har ett ganska neutralt uttryck. Några av hans medarbetare (och medåtalade) som fotograferades vid samma tillfälle vågade till och med le. De försökte ta laddningen ur bilden.

Öppnade upp kontot

Timmar efter framträdandet i rätten publicerade Trump även bilden och en länk till sin kampanjsida på X, tidigare Twitter.

Expresidenten stängdes av från plattformen efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. I vintras öppnade den nye ägaren Elon Musk upp Trumps konto, men det är först nu han väljer att publicera något.

TT: Vad betyder det att han publicerar fotot som sitt första inlägg efter avstängningen?

– Det skapar rubriker och det gör att han når ut bredare. För honom är det väldigt viktigt att behålla fokus på sig själv – positivt eller negativt, säger Elizabeth Walentin.

Syfte: samla in pengar

TT: Hur viktigt är det att samla in pengar?

– Det är syftet med allt just nu, eftersom valet inte äger rum förrän nästa år. Det kostar väldigt mycket att driva valkampanj i USA. Dessutom har Trump en massa rättegångskostnader. De pengarna kan inte samlas in från vanliga väljare, men via en del sidogrupper, säger Walentin.

TT: Kan Trump vända åtalen till en fördel?

– Det får vi se. Det är tidigt i kampanjsäsongen ännu.

Medier direktsände från Fulton County Jail i Atlanta i Georgia, när expresident Donald Trump inställde sig där.
Medier direktsände från Fulton County Jail i Atlanta i Georgia, när expresident Donald Trump inställde sig där.
Fakta: Stödet för Donald Trump

Expresident Donald Trump har i år åtalats fyra gånger för brott. Han leder ändå stort i opinionsmätningarna om vem republikanska väljare vill se som partiets presidentkandidat inför valet 2024.

I nuläget har Trump ett stöd på 55,4 procent, enligt en sammanställning av tio nationella mätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

På andra plats, mer än 40 procentenheter efter, kommer Floridaguvernören Ron DeSantis med ett stöd på 14,3 procent. På tredje plats ligger entreprenören Vivek Ramaswamy som 7,2 procent vill se som presidentkandidat.

Donald Trump leder även i de viktiga primärvalsdelstaterna Iowa och New Hampshire.

Källa: Real Clear Politics

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!