Så påverkas Trump av kongressens utredning

Pressen har ökat på expresident Donald Trump under utfrågningarna om stormningen av Kapitolium. –Kommittén pekar ut Donald Trump i nästan varje förhör, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier.Här svarar han på fyra frågor om hur Trump påverkas och vad som kan vänta.

Anhängare till Donald Trump stormade kongressbyggnaden i Washington den 6 januari 2021.

Anhängare till Donald Trump stormade kongressbyggnaden i Washington den 6 januari 2021.

Foto: John Minchillo/AP/TT

USA2022-07-22 05:30

Sedan juli förra året har en kommitté i amerikanska kongressen utrett vad som hände den 6 januari 2021, när Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden Kapitolium och fem personer miste livet. Nu har de första åtta utfrågningarna hållits och frågan är vad de kommer att leda till i praktiken.

Vad har sommarens förhör gett för bild av Trumps roll i stormningen?

– Egentligen ingen ny bild, men de har förstärkt den tidigare bilden av att Trump verkligen var inriktad på att stoppa sammanräkningen av elektorsrösterna. Hans ledande roll har förstärkts, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

.

Kommittén har inte någon behörighet att vidta rättsliga åtgärder, däremot kommer ledamöterna att skriva en rapport som lämnas över justitiedepartementet, som arbetar med en egen, rekordstor, utredning om attacken mot Kapitolium.

Kan det bli för juridiska konsekvenser för Trump?

– Det är frågan som alla pratar om, men det är oklart vad som händer eftersom justitiedepartementets utredning har pågått i tysthet. Justitieministern Merrick Garland har sagt att de kommer att slutföra utredningen, att de kommer följa alla spår och att ingen står över lagen.

.

3. Flera medier har rapporterat om att Trump snart väntas lansera sin kandidatur för presidentvalet 2024. Vad innebär utredningen för hans planer?

– Han har flera anledningar till att vilja gå ut med sin kandidatur snart. Det främsta skälet är att han skulle kunna vända agendan till sin fördel om han går ut nu. Det är ett sätt att kontra hotet från de utredningar han står inför. Han älskar publicitet och vill förekomma dåliga nyheter.

.

4. Hur har all uppståndelse kring kongresstormningen påverkat väljarstödet för Trump?

– Det senaste året har hans opinionssiffror sjunkit bland Republikanernas väljare. Dels handlar det om en trötthet på att hela tiden behöva lyssna på honom när han pratar om det stulna valet 2020. Det har också kommit fram graverande saker om Trump i samband med stormningen av Kapitolium som gjort även trogna republikaner tveksamma. Bland oberoende väljare har opinionssiffrorna gått ner markant. Det tror jag bland annat beror på förhören i kongressen.

Fakta: Utredningen

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i kongressbyggnaden, kallad Kapitolium, för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis.

Den kommitté som utreder stormningen består av sju kongressledamöter från Demokraterna och två från Republikanerna. De har byggt sin utredning på ett tusental intervjuer och drygt 125 000 dokument. Utredningen, som ska mynna ut i en skriftlig rapport, pågår samtidigt som Trump inom kort väntas annonsera sin kandidatur inför presidentvalet 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!