Sålde obduktionsbiljetter – anhöriga kritiska

Ett företag som sålde biljetter till en tillställning där en människokropp obducerades får kritik. Änkan till den man som obducerades kallar tilltaget "förkastligt".

Förberedelse för obduktion. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Förberedelse för obduktion. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

USA2021-11-04 04:22

Omkring 70 personer hostade upp 500 dollar (knappt 4 300 kronor) vardera för att på plats få bevittna en obduktion av en människa i en festlokal på ett hotell i Oregon i oktober.

Bakom evenemanget stod organisationen Death Science och skalpellen hölls av en pensionerad anatomiprofessor.

Änkan kritisk

Enligt biljettinformationen gavs dessutom möjligheten att komma nära liket "före, efter och vid raster".

Enligt Death Science var tillställningen för personer som vill lära sig mer om den mänskliga anatomin, men anhöriga till personen som obducerats säger till lokal-tv-kanalen King 5 att de inte hade en aning om att kroppen skulle skäras upp inför betalande publik.

– Jag tycker att det är förkastligt. De använder min mans kropp som om han vore en cirkusbjörn eller något, säger den obducerades änka till King 5.

I stället trodde hon och de andra anhöriga att kroppen skulle användas i vetenskapligt syfte – exempelvis vid universitetsutbildningar.

"Onödig stress"

Företaget som försåg Death Science med kroppen säger att de aldrig skulle ha gjort det om de förstått vad den skulle användas till, och även Death Science säger att man ska skärpa rutinerna i framtiden.

"Vi förstår att den här tillställningen har orsakat onödig stress för familjen och vi ber om ursäkt för det", säger grundaren Jeremy Ciliberto i ett uttalande.

Organisationen tvingades också skicka ut ett mejl till de som närvarat vid obduktionen och be dem testa sig för coronaviruset, då det visade sig att mannen som obducerats hade avlidit med covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!