Ska poliskåren vara kvar i Floyds dödsstad?

Ska USA-staden Minneapolis, den plats där George Floyd dödades i ett brutalt polisingripande, ha kvar sin poliskår? Invånarna röstar nu om huruvida kåren ska ersättas av en allmän säkerhetsmyndighet.

Förbipasserande hedrar George Floyd, som dog i ett våldsamt polisingripande i fjol, i dennes hemstad Minneapolis i USA. Där pågår nu en omröstning om huruvida poliskåren ska finnas kvar i sin nuvarande form.

Förbipasserande hedrar George Floyd, som dog i ett våldsamt polisingripande i fjol, i dennes hemstad Minneapolis i USA. Där pågår nu en omröstning om huruvida poliskåren ska finnas kvar i sin nuvarande form.

Foto: Julio Cortez/AP/TT

USA2021-09-17 10:13

In i det sista var det oklart om förtidsröstandet skulle kunna inledas som planerat på fredagen. Detta eftersom formuleringarna på valsedeln överklagats till Minnesotas högsta domstol. De klagande ansåg att skrivningen inte tillräckligt tydligt beskrev effekterna av att ersätta Minneapolis poliskår med en säkerhetsmyndighet som "kan inkludera poliser om nödvändigt".

Men chefsdomare Lorie Gildea gav grönt ljus för valsedelsspråket, rapporterar public servicekanalen NPR. Förtidsröstandet, som avslutas på valdagen den 2 november, inleds därmed.

Initiativet till folkomröstningen har sina rötter i den landsomfattande proteströrelse som drog i gång förra sommaren, efter att en video som visade det dödliga ingripandet mot George Floyd spridits över världen.

Filmen väckte fördömanden och ledde till landsomfattande protester mot ordningsmaktens övervåld mot minoriteter. På vissa platser krävde aktivister att hela polissystemet läggs ned, med hänvisning till underliggande rasism. På andra platser ställdes krav på lägre polisbudgetar och minskade polismandat.

Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i närmare 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

Samtliga fyra poliser som deltog i gripandet avskedades och åtalades. Den polis som satte sitt knä mot Floyds nacke dömdes i somras till drygt 22 års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!