Skolskytts föräldrar söks av polis

Föräldrarna till den 15-årige pojke som sköt ihjäl flera skolkamrater i Michigan, USA, i tisdags anklagas också för brott. De har lämnat orten och efterlyses av polis.

Flaggor på halv stång utanför Oxford High i Oxford, Michigan.

Flaggor på halv stång utanför Oxford High i Oxford, Michigan.

Foto: Jake May/The Flint Journal via AP/TT

USA2021-12-03 19:07

15-åringens mamma och pappa anklagas formellt för ungefär dråp genom oaktsamhet (involuntary manslaughter). Några timmar efter att anklagelserna tillkännagavs konstaterade myndigheterna att paret inte gick att hitta.

Som anklagade ska de två inställa sig i rätten och meddela hur de förhåller sig till misstankarna. Nu har en efterlysning utfärdats.

– Om de tror att de kommer att komma undan, så kommer de inte att göra det, säger Michael Bouchard, sheriff i Oakland County, till CNN.

Såväl lokala som federala poliser söker efter paret, tillägger han.

Deras försvarsadvokat uppger kort för några amerikanska medier att paret lämnade orten Oxford efter dådet för sin egen säkerhet och att de kommer att dyka upp.

Köpte vapnet

Skolskjutningar sker med jämna mellanrum i USA, men det är väldigt sällsynt att gärningspersonernas föräldrar anklagas för brott.

Det blev tidigt känt att 15-åringens pappa köpte pistolen bara några dagar innan den kom att användas i skoldådet. Sonen har av allt att döma haft fri tillgång till den – samma dag som inköpet lade han upp bilder på vapnet i sociala medier och skrev att han just fått sin nya "skönhet".

En tid innan dådet hade en lärare på skolan slagit larm och försökt kontakta föräldrarna, sedan han sett 15-åringen sitta och söka information om vapenammunition under lektionstid.

Åklagaren Karen McDonald har berättat att mamman i samband med det skickade ett sms till sonen där hon i lättsamma ordalag skrev att hon inte var arg på honom:

"Du får lära dig att inte åka fast."

Tecknade vapen

Föräldrarna kallades sedan till skolan samma morgon som dådet. En lärare hade då upptäckt att 15-åringen suttit och ritat en teckning med en pistol, en blödande person och ord som "blod överallt" och en vädjan om hjälp.

Föräldraparet sade nej till att ta hem sonen från skolan den dagen och ställde inte heller några frågor om vapnet, enligt åklagaren.

– Dessa anklagelser syftar till att ställa personer som bidrog till denna tragedi till svars och också föra fram budskapet att vapenägare har ett ansvar, säger Karen McDonald.

– Tanken att en förälder läser de orden, och också känner till att deras son har tillgång till ett dödligt vapen som de gett honom, är helt orimlig. Jag skulle säga kriminellt.

Två flickor, 14 och 16 år gamla, samt två pojkar, 16 och 17 år gamla, sköts ihjäl i skolan i Oxford i Michigan. Ytterligare sju personer skottskadades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!