Skräcken i Maine: Masskytt fortfarande fri

Skolor är stängda och rädda Lewistonbor håller sig inomhus, bakom låsta dörrar. Den misstänkte masskytten i Maine, som dödade minst 18 personer, är fortfarande på fri fot.

En FBI-polis blockerar en väg i Bowdoin i delstaten Maine. Fotot är taget 26 oktober.

En FBI-polis blockerar en väg i Bowdoin i delstaten Maine. Fotot är taget 26 oktober.

Foto: Matt Rourke/AP/TT

USA2023-10-27 04:05

– Kom ut utan något i händerna. Du måste ha händerna i luften.

Polisens högtalarutrop ekade runt en bostad i Bowdoin i den östamerikanska delstaten. Men de förblev obesvarade.

Timmar senare, under natten till fredagen, lämnade polis huset, en ödsligt belägen fastighet som ägs av en släkting till den misstänkta skytten, rapporterar tv-kanalen CNN och nyhetsbyrån AP. Huset ska då ha sökts igenom, utan framgång.

Letar efter planering

Polisen har letat efter föremål som datorer, anteckningar, vapen och andra typer av bevis som skulle kunna peka mot att den misstänkte mannen planerade för masskjutningarna som tog minst 18 människors liv i onsdags.

Källor uppger att ytterligare en adress med koppling till ärendet genomsökts av polis och att flera eftersökningar av denna typ är att vänta de kommande dagarna.

Den misstänkte beskrivs som en reservist och vapeninstruktör i 40-årsåldern som haft psykiska problem. Han namngavs kort efter dåden och har sedan dess efterlysts formellt. Polis på både lokal och federal nivå har uppgett att insatserna är "enorma" för att finna den misstänkte.

I det lilla samhället Lewiston med omnejd finns nu hundratals tungt beväpnade FBI-agenter och andra poliser, understödda av polishelikoptrar. Områdets skolor fortsätter att hålla stängt under fredagen.

Stort antal masskjutningar

De två masskjutningarna ägde rum i en bowlinghall och i en populär bar i Lewiston tidigt på onsdagskvällen, lokal tid. Utöver de 18 döda vårdas flera skadade på sjukhus.

Många hade samlatsi bowlinghallen Sparetime Recreation, där en barntävling i bowling pågick, när gärningsmannen öppnade eld. En bowlare har berättat för nyhetsbyrån AP att han hörde tio skott på kort tid.

Den andra brottsplatsen, Schemengees bar and grille, ligger en dryg halvmil bort.

Fram till 17 september hade 501 skjutningar inträffat där minst fyra personer, exklusive skytten, dödats eller skadats i USA, enligt en sammanställning från mediebolaget Axios. Förra året inträffade totalt 645 masskjutningar, enligt Axios.

Insatsstyrkor nära en bostad i Bowdoin i Maine, som ägs av en släkting till den misstänkte masskytten.
Insatsstyrkor nära en bostad i Bowdoin i Maine, som ägs av en släkting till den misstänkte masskytten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!