Skyskrapornas tyngd får New York att sjunka

New York sjunker, sakta men säkert. Skuld är till viss del alla skyskrapor som tynger ner staden, enligt en ny studie.

Skyskraporna väger lika mycket som 140 miljoner elefanter, enligt forskarna. Arkivbild.

Skyskraporna väger lika mycket som 140 miljoner elefanter, enligt forskarna. Arkivbild.

Foto: Ted Shaffrey/AP/TT

USA2023-05-20 09:27

I snitt sjunker staden 1–2 millimeter per år, vissa stadsdelar dubbelt så snabbt, skriver The Guardian. Det är inte mycket, men i kombination med att havsnivåerna stiger till följd av smältande glaciärer gör det staden mer såbar.

Sedan 1950 har vattnet som omger New York City stigit 22 centimeter samtidigt översvämningar orsakade av stormar beräknas bli allt vanligare.

Riskerna för New York är de samma som för andra kustnära städer när klimatkrisen förvärras, men förvärras också av själva massan av stadens infrastruktur. Enligt forskarnas uträkningar väger byggnaderna, med kända landmärken som Empire State Building och Chrysler Building, lika mycket som 140 miljoner elefanter.

– Det är inget man behöver oroa sig för omedelbart, men det är en pågående process som ökar risken för översvämning, säger geofysikern Tom Parsons som lett studien som publicerats i Earth's Future.

– Det var inte fel att bygga så stora hus i New York, men man måste komma ihåg att varje gång man bygger något pressas marken ner lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!