Spänt när Trump möter Cohen i rätten

De har inte pratat med varandra på fem år. Men nu möts expresident Donald Trump och hans tidigare personliga advokat och "fixare" Michael Cohen i rätten. Det sker när Cohen vittnar i ett civilrättsligt bedrägerimål i New York, där en domare redan förklarat Trump skyldig.

Donald Trumps förre advokat och fixare Michael Cohen. Arkivbild.

Donald Trumps förre advokat och fixare Michael Cohen. Arkivbild.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT

USA2023-10-24 16:23

"Det verkar som att jag kommer återförenas med min gamla klient", skriver Cohen på X, tidigare Twitter, och publicerar en karikatyrbild där han själv ser ut att hålla Trump om axlarna under texten: "Nu ser vi till att få tillbaka dig till fängelset".

Juristen Cohen var länge en av Trumps mest lojala medarbetare. Men efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för skattebrott och för att ha ljugit för kongressen bytte han fot och blev något av ett stjärnvittne mot sin gamle chef.

Riskerar näringsförbud

Han har bland annat kallat Donald Trump för lurendrejare och rasist. Cohen hävdar att Trump före valet 2016 gav honom i uppdrag att betala kvinnor som påstått att de haft affärer med den dåvarande affärsmannen för att de skulle hålla tyst. Trump ska också ha beordrat Cohen att ljuga och säga att presidenten inte visste något om betalningarna.

Nu gäller det en civilrättslig bedrägerirättegång i de båda männens gamla hemstad. Domaren Arthur Engoron har redan slagit fast att Donald Trump och hans söner är skyldiga: Genom att skryta och direkt ljuga om sina tillgångar, bland annat värdet på fastigheter, har de skaffat sig förmånliga avtal, lägre räntor på lån och lägre försäkringspremier för sina företag.

Det som nu ska avgöras är hur stor bötessumman blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om personer ur familjen Trump beläggs med en form av näringsförbud i New York.

Donald Trump, som hoppas bli Republikanernas presidentkandidat inför nästa års val, har ännu inte formellt vittnat i rättegången. Men han har infunnit sig i domstolen och rasat mot åklagare Letitia James och processen.

– En bluff och en skam, sade han om den i början av oktober.

Satte i system?

Michael Cohen väntas bland annat vittna om möten med Trump Organizations finanschef Allen Weisselberg.

Letitia James har hävdat att Trumps satte övervärderingarna av de egna tillgångarna i system mellan 2011 och 2021 och därmed kraftigt berikade sig själv och sin affärsverksamhet. Hon anser att bötesbeloppet för detta bör vara minst 250 miljoner dollar, det vill säga omkring 2,6 miljarder kronor.

Michael Cohen arbetade för Trump mellan 2006 och 2018.

Expresident Donald Trump fotograferad i South Carolina i september. Arkivbild.
Expresident Donald Trump fotograferad i South Carolina i september. Arkivbild.
Fakta: Michael Cohen

57-årige Michael Cohen är utbildad jurist, men är efter att ha erkänt brott avstängd från att arbeta som advokat.

Från 2006 till våren 2018 arbetade Cohen för affärsmannen, sedermera presidenten, Donald Trump. De båda männen hade ett mycket nära samarbete, och Cohen blev känd som Trumps "fixare".

I augusti 2018 erkände Cohen flera brott med kopplingar till arbetet för Trump, bland annat skattesmitning och överträdelse av finansieringslagarna för valkampanjer.

Cohen dömdes i december 2018 till tre års fängelse. På grund av covidpandemin omvandlades delar av straffet till husarrest.

2019 vände Michael Cohen och började samarbeta med utredare. Han har bland annat vittnat om expresident Trumps agerande inför valet 2016. Han och Trump har stämt varandra och Cohen har också skrivit en bok, "Illojal" (Disloyal) om sin tid med Donald Trump.

Källor: NBC, CNBC med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!