Spionen Robert Hanssen hittad död i sin cell

Den före detta FBI-agenten och dömde spionen Robert Hanssen har hittats död i fängelset. Han orsakade en skandal i USA när det uppdagades att han hade läckt hemligstämplad information till Sovjetunionen och Ryssland i decennier.

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild.

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild.

Foto: Doug Mills/AP/TT

USA2023-06-05 23:16

79-årige Robert Hanssen hittades på måndagen okontaktbar i sin cell på den anstalt i den amerikanska delstaten Colorado där han avtjänade sitt livstidsstraff, och dödförklarades senare, enligt ett uttalande från fängelset.

Robert Hanssen som arbetade för FBI:s nationella säkerhetsgrupp i 27 år vidarebefordrade omkring 6 000 sidor med hemligstämplad information om försvars- och underrättelsearbete till Sovjetunionen och Ryssland under åren 1979 till 1999. I utbyte fick han betalt i diamanter och 1,4 miljoner dollar i kontanter.

Dokumenten avslöjade både spioner som arbetade för USA och interna säkerhetsplaner, och uppgifterna han läckte tros ha kostat minst tre personer livet.

Hanssen greps 2001 efter att ha lämnat en bunt med hemliga dokument i en park, där de skulle hämtas av hans ryske kontaktperson. Han erkände sig senare skyldig till spioneri på 15 punkter och dömdes året därpå till livstids fängelse av en federal domstol, utan möjlighet till benådning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!