Stormning vattendelare i politiskt splittrat USA

Många blev chockade när en uppretad folkmassa inför världens kameror stormade den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium. Ett år senare har händelsen blivit ytterligare en skiljelinje i ett politiskt djupt splittrat USA.

Den politiskt konservativa musikern Rachel Lopez ifrågasätter om det verkligen var Trumpanhängare som tog sig in i kongressbyggnaden den 6 januari 2021.

Den politiskt konservativa musikern Rachel Lopez ifrågasätter om det verkligen var Trumpanhängare som tog sig in i kongressbyggnaden den 6 januari 2021.

Foto: Henrik Montgomery/TT

USA2022-01-01 14:11

6 januari 2021: Utanför kongressbyggnaden Kapitolium slår en ilsken folkmassa ner kravallstaket och flera av dem viftar med jättelika Trumpflaggor. Tidigare på dagen har de deltagit i ett politiskt massmöte med Donald Trump, där han upprepat falska påståenden om omfattande valfusk och uppmanat sina anhängare att gå till kongressen och "fajtas utav helvete".

– Ta över byggnaden, skanderar de.

Inne i Kapitolium visar övervakningskameror hur skrämda ledamöter springer för att ta skydd. Så väller aktivisterna in, skrik och svordomar hörs. De slår sönder glasrutor och ger sig av på jakt efter talman Nancy Pelosi.

– Inget särskilt hände. Människor har laglig rätt att protestera och det är inte fastställt att de bröt sig in i kongressen. Vissa blev nog inbjudna...

Republikanen Lee Wallace, pensionerad militär och tidigare ägare av ett bageri i Texasstaden Austin, är bestämd. Med fast blick påstår han att rapporteringen från kongressområdet den där dagen har snedvridits. Minst tre personer dog till följd av våldsamheterna i samband med protesten.

– Våra nyhetsmedier ljuger. Det är svårt att få reda på sanningen, säger han till TT i samband med en partiträff i en förort till Austin.

Tror på Trump

Partikamraterna Gary Teal och John Austin, verksamhetsledare respektive ordförande för Republikanska partiet i Bexar County i San Antonio, är av samma åsikt.

– Det som hände var sorgligt. Det fanns extremister där som troligen tillhörde (vänsterextrema) Antifa, som ville att Trumpanhängarna skulle se värre ut, hävdar Austin.

Inga bevis för att Antifa deltog i stormningen av kongressen har dock lagts fram och polismyndigheten FBI har avfärdat påståendet, enligt omfattande rapportering. Men uppfattningen är inte ovanlig bland Trumplojala inom Republikanerna.

Bland republikanska väljare anser hela 68 procent att expresident Donald Trump har rätt i sina påståenden om att han förlorade presidentvalet 2020 på grund av systematiskt valfusk, enligt en färsk opinionsmätning som public service-kanalen NPR låtit göra. Detta trots att flertalet utredningar som bland annat justitiedepartementet, FBI, delstatsstyren och nyhetsbyrån AP gjort visar att sådant omfattande valfusk inte förekom, att Trumps uttalanden är osanna.

Det är tydligt att expresidenten och hans idéer om ett stulet val har ändå ett enormt inflytande över den republikanska väljarbasen. Ett stort antal partimedlemmar som TT talat med i Texas understryker att attacken mot Kapitolium var en "vanlig" protest. Andra hävdar att extremister – både från vänster- och högerfalangen – var inblandade och att dessa saknar koppling till partiet eller Trump. Anklagelser mot Demokraterna och medier för att ha förvrängt historien är vanliga.

Tränar funktionärer

På partikansliet i Bexar County, en kontorsbyggnad nära flygplatsen, är Austin och Teal nu främst fokuserade på mellanårsvalet i november. Men de planerar även för aktiviteter på årsdagen den 6 januari – samma dag som Donald Trump kallat till presskonferens.

– Den dagen utbildar vi frivilliga valarbetare under mycket ordnade former, utan att uppmärksamma vad som skedde för ett år sedan. Allt för att säkerställa att framtida val går rätt till, utan fusk, säger Gary Teal.

Både han och Austin utstrålar att de vill gå vidare, med sakpolitiken – de vill prata om vikten av en minskad statsapparat, lägre skatter och att olaglig invandring stoppas. Teal understryker att händelserna vid Kapitolium inte skedde för att Republikanska partiet ville det.

– Vissa deltagare var dåligt informerade, de trodde att presidenten bad dem att gå till kongressen. Men Demokraterna har förvrängt budskapet och fått det att framstå som att Republikanerna utgör ett hot. Det hjälper deras sak, men är beklagligt, säger han och rättar till en kampanjskylt.

Talar om skumma typer

Flöjtisten Rachel Lopez, som deltar i det andra partimötet i Austin, tror att själva intrånget i kongressen var planerat av personer som ville att Trumpanhängare skulle hamna i dålig dager.

– Det fanns några skumma typer i folkmassan som sade till de andra att gå in i kongressbyggnaden. Flera bar Maga-mössor (från expresident Donald Trumps slogan "Make America Great Again"), men de agerade inte som patrioter, resonerar hon.

Hennes partikamrat, advokaten Rupal Chaudhari som driver kampanj för att väljas till domare i Travis County, anser att det som skedde vid Kapitolium varken var en stormning eller en revolt.

– Alla har rätt att protestera och vi måste ha en rättvis och balanserad syn på demonstrationer. Se på upploppen och all plundring som skedde under Black lives matter-protesterna, det fick inga konsekvenser, hävdar hon.

Men över 14 000 personer greps under protesterna mot rasism och diskriminering som bröt ut i USA efter George Floyds död under ett brutalt polisingripande 2020. Hundratals har åtalats i federala domstolar, enligt sammanställningar som bland andra Forbes, AP och Business Insider gjort.

Stormningen av Kapitolium har också resulterat i flertalet utredningar och ett stort antal gripanden. Över 700 personer har åtalats i federala domstolar och ett 50-tal har dömts, enligt nyhetsbyråer.

Ett kuppförsök?

I demokratiska kretsar har man en väsensskild syn på händelserna den 6 januari. I den svala Austinkvällen, i väntan på att Demokraternas guvernörskandidat Beto O'Rourke ska hålla ett valmöte, träffar TT psykologen Jill Flores.

– Det var ett kuppförsök, säger hon om attacken mot Kapitolium.

– Vissa deltagare blev säkert lurade, men jag hoppas att alla ansvariga ställs inför rätta.

Texasdemokraternas kommunikationschef Angelica Luna Kaufman i Houston, å sin sida, kallar händelsen för "terrorism". Upprört berättar hon att en av deltagarna, en man från Texas som åtalats i federal domstol för att ha angripit en polis, ställer upp i höstens val till delstatskongressen.

– Han och andra som Texas republikanske guvernör Greg Abbott och republikanske senatorn Ted Cruz är farliga. De sprider lögner om valfusk och försöker plocka politiska poäng på dem – det är anti-amerikanskt.

TT: Anser du att Republikanska partiet spelade en roll i händelserna den 6 januari?

– Det vet jag att de gjorde. Partiet släppte inte in folk i Kapitolium men det uppviglade och spred medieposter om hur man organiserar den typen av protester. Jag tror att de fick direktiv direkt från Donald Trump.

Fruktade liknande dåd

I Texas delstatskongress, en beige jättelik kupolförsedd byggnad omgiven av grönska, har den demokratiska delstatsledamoten Donna Howard sitt kontor. Hon berättar att hon och många kollegor fruktade att liknande händelser skulle utspela sig på fler platser den 6 januari 2020. De skyndade till sina arbetsplatser för att skydda byggnaden – men då var den redan var säkrad av ett stort polisuppbåd och nationalgardet.

– Visst får folk protestera. Men att bryta sig in i Kapitolium, en helgad plats för demokrati, och skrämma livet ur folk... Jag förstår inte att Republikanska partiet avfärdar det som "ingenting".

Bakgrund: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari 2020 samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte presidenten höll under parollen "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han bland annat.

Några hundra personer tog honom på orden. Protesterna övergick till våld när de stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i den demokratiska talmannen Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Minst tre människor, varav en polis, miste livet i samband med våldsamheterna under protesten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!