Svenska på försvarets sida i Maxwellrättegång

En svensk kvinna, som tidigare var flickvän till den framlidne och pedofilanklagade affärsmannen Jeffery Epstein, har vittnat i rättegången mot det brittiska forna societetslejonet Ghislaine Maxwell. Maxwell själv förklarar samtidigt att hon själv inte avser vittna i rättegången.

Ghislaine Maxwell, till vänster på teckningen av rättegångssalen.

Ghislaine Maxwell, till vänster på teckningen av rättegångssalen.

Foto: Elizabeth Williams/AP/TT

USA2021-12-17 22:36

Den svenska kvinnan var kallad av Maxwells försvarsadvokater. I vittnesbåset förklarade hon för juryn att hon under 1980-talet och en bit in på 90-talet haft ett av och på-förhållande med Epstein. Senare ingick Epstein i en relation med Ghislaine Maxwell men behöll vänskapen med den svenska kvinnan.

Svenskan svarade bestämt nej på åklagarsidans frågor om hon haft några former av sexgruppsmöten eller möten med sexuell massage tillsammans med Epstein. Hon förklarade också att hon aldrig sett Epstein i "någon otillbörlig situation" med någon av hennes två tonårsdöttrar. Tvärtom berättade hon att hennes barn betraktade Epstein som vän till familjen och "en farbror".

Greps ett år senare

Rättegången mot Maxwell är extremt uppmärksammad i USA, och stora delar av övriga världen. Den drog igång i slutet av förra månaden och därmed mer än två år efter att Jeffrey Epstein tog sitt liv i en häktescell på Manhattan i New York.

Epstein, som då var 66 år, befann sig i häktet i väntan på att rättegången mot honom skulle inledas. Han var åtalad för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005. Epstein nekade till anklagelserna. Den 10 augusti 2019 hittades han död i sin cell.

Ett knappt år senare greps Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – i Bradford i New Hampshire i USA.

Nekar till anklagelserna

De sex åtalspunkterna som riktas mot henne gäller brottsliga handlingar som ska ha begåtts 1994 och 2004, och som är kopplade till ett antal nu vuxna kvinnor. Två av dem säger att de endast var 14 och 15 år när de utsattes för sexuella övergrepp.

Den 59-åriga Maxwell nekar till alla anklagelser och när hennes försvarsadvokater avslutat sina anföranden på fredagen tog hon till orda och förklarade att hon själv inte avser att vittna i rättegången.

– Ers nåd, åklagarsidan har inte kunnat bevisa sitt fall bortom allt rimligt tvivel så det finns ingen anledning för mig att vittna.

Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump och den brittiske prinsen Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

Ghislaine Maxwell spelade enligt åklagarsidan i rättsprocessen mot henne en avgörande roll i att bistå Epstein i att hitta, bli vän med och förbereda offren för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.

I augusti 2019, en månad efter det att han gripits, hittades Epstein död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!