Talmansröran – Jordans nya strategi misslyckades

Republikanernas försök att få en talman på plats i det amerikanska representanthuset bli allt mer snårig. Ett försök att ge den tillfälligt tillsatte talmannen ökade befogenheter misslyckades på torsdagen, rapporterar NBC News.

Republikanen Jim Jordan. Arkivbild.

Republikanen Jim Jordan. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA2023-10-19 17:51

Först kom beskedet att republikanerna, som har majoritet i kammaren, skulle verka för att den tillfällige talmannen Patrick McHenry skulle få utökade befogenheter.

Det skulle enligt medieuppgifter tidigare under dagen inte innebära att Jim Jordan, som bland annat stöds av expresident Donald Trump – skulle släppa sina ambitioner att bli vald till det mäktiga ämbetet. Men vid tillfället, oklart hur länge, skulle Jordan avstå från att ännu en gång genomgå en omröstning.

Partikamrater emot

Men efter att de republikanska ledamöterna hållit ett möte bakom stängda dörrar senare under dagen stod det klart att förslaget att verka för att ge Patrick McHenry ökade befogenheter inte hade tillräckligt stöd.

Vad som händer nu är oklart.

Jim Jordan ställde i tisdags upp i en första omröstning. Den förlorade han då 20 republikanska partikamrater röstade emot honom, plus samtliga demokrater.

I onsdags försökte han igen, men då röstade så många som 22 republikanska ledamöter emot Jordan.

Ny statsbudget

Utan talman ligger representanthusets arbete nere. Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång – bland annat. Om några veckor måste kammaren också enas om en ny statsbudget, efter den kortsiktiga lösningen om att låta kostnaderna löpa som i sin tur blev den förre talmannen republikanen Kevin McCarthys fall.

För att utses till talman krävs enkel majoritet. För närvarande har Republikanerna 221 av kammarens 433 besatta platser (två är vakanta).

Den tillfällige talmannen McHenrys enda uppgift i dag är att basa över voteringen om en ny talman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!