Texas pausar avrättning av 14-barnsmamma

Texas har stoppat avrättningen av Melissa Lucio, mamma till 14 barn, efter växande tvivel kring om att hon dödade sin tvååriga dotter 2007. Kritik har riktats mot utredningen och mot att bevis som pekar åt att flickan fallit ned för en trappa inte togs upp under rättegången.

Familj och vänner till Melissa Lucio demonstrerar utanför en domstolsbyggnad i Texas i februari.

Familj och vänner till Melissa Lucio demonstrerar utanför en domstolsbyggnad i Texas i februari.

Foto: Miguel Roberts/AP/TT

USA2022-04-26 04:19

53-åriga Melissa Lucios öde har bland annat uppmärksammats i en dokumentär och politiker och kändisar som Kim Kardashian har engagerat sig i hennes fall. Även jurymedlemmar som var med och dömde henne till döden kräver att hon ska få en ny rättegång.

Melissa Lucio skulle ha avrättats med en dödlig injektion den 27 april, men under måndagen beslutade en appellationsdomstol att pausa avrättningen och skicka tillbaka fallet till en lägre instans, som ska granska nya bevis.

– Det här är första steget till att få en ny rättegång, men en ny rättegång har inte beviljats, säger Lucios advokat Vanessa Potkin under en pressträff efter beskedet, skriver AFP.

Nekade 100 gånger

Lucio var gravid med tvillingar då hennes dotter Mariah hittades livlös och blåslagen i familjens hem för 15 år sedan. Polisen misstänkte omedelbart 14-barnsmamman, som var ärrad av fysiska och sexuella övergrepp, drogberoende och ekonomisk utsatthet.

I fem timmar pressades Lucio av polisen som använde sig av metoden att ömsom skrika åt henne att hon var skyldig till sin dotters död och visa bilder på Mariahs sönderslagna kropp, ömsom bli vänliga och säga att allt skulle ta slut om hon erkände vad som hände, rapporterar The Guardian.

Över hundra gånger förnekade Lucio att hon slagit sin dotter, tills hon slutligen sade:

– Jag vet inte vad ni vill att jag ska säga.

– Jag antar att jag gjorde det.

Vittnesmål togs inte upp

I själva verket ska dottern ha avlidit efter att ha fallit ner från en brant trappa, enligt försvaret. Lucios andra barn vittnade också om att de sett flickan falla ned från trappan två dagar innan Mariah dog, men förhören togs inte upp under rättegången. Inte heller togs det upp att familjemedlemmar vittnat om att flickan varit slö, mått dåligt och sovit mycket dagarna efter fallet – vilket pekar mot att hon kan ha drabbats av en inre hjärnskada.

Expertvittnen som hade kunnat ge en förklaring till varför Melissa Lucio erkände handlingen tilläts inte heller vittna.

Ingen av Lucios övriga barn har anklagat henne för att vara våldsam.

"Jag är tacksam att domstolen har givit mig en chans att leva och bevisa min oskuld. Mariah finns för alltid i mitt hjärta," skriver Lucio i ett uttalande efter beskedet, enligt AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!