Tidigare FBI-agent anklagas för oligarkhjÀlp

En tidigare högt uppsatt FBI-agent anklagas formellt för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Ryssland genom att jobba för en PutinnÀra oligark. Ex-agenten anklagas för att ha kartlagt en rivaliserade oligark i utbyte mot hemliga betalningar frÄn den svenskkopplade aluminiummiljardÀren Oleg Deripaska.

En tidigare FBI-agent anklagas för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Ryssland genom att ha hjÀlpt den ryske oligarken Oleg Deripaska (pÄ bild). Arkivbild.

En tidigare FBI-agent anklagas för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Ryssland genom att ha hjÀlpt den ryske oligarken Oleg Deripaska (pÄ bild). Arkivbild.

Foto: Dmitri Lovetsky AP/TT

USA2023-01-23 22:20

USA införde 2018 sanktioner mot Deripaska till följd av Rysslands annektering av Krimhalvön fyra Är tidigare, och hans nÀra band till det ryska styret. Han har sjÀlv formellt anklagats för att ha brutit mot sanktionerna.

Den anklagade agenten har tidigare jobbat för FBI:s kontraspionage och gick i pension 2018. Som specialagent övervakade han utredningar av ryska oligarker – inklusive Deripaska, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Han misstÀnks nu för att tillsammans med en före detta sovjetisk-rysk diplomat ha "konspirerat för att tillhandahÄlla tjÀnster till Deripaska", enligt Äklagare.

Han anklagas pÄ fyra punkter som vardera har ett maxstraff pÄ 20 Ärs fÀngelse.

Ex-agenten och ex-diplomaten greps i New York i lördags och en domstolsförhandling Àr planerad pÄ mÄndagen.

Oleg Deripaska Àr grundare till en av Rysslands största industrigrupper, Basic Element, som fokuserar pÄ bland annat pÄ aluminium-, energi- och byggföretag.

Oligarken har ocksÄ via sitt bolag Rusal Àgarkopplingar till det svenska aluminiumbolaget Kubal i Sundsvall.

Han har tidigare anklagats för utpressning, mutor och kopplingar till organiserad brottslighet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!