Toppsenator vägrar gå trots mutåtal

Den korruptionsmisstänkte amerikanske toppolitikern och senatorn Bob Menendez nekade på måndagen till alla anklagelser om att ha tagit emot mutor.

Senatorn Bob Menendez förnekade mutbrott på en presskonferens i New Jersey, USA.

Senatorn Bob Menendez förnekade mutbrott på en presskonferens i New Jersey, USA.

Foto: Andres Kudacki/AP/TT

USA2023-09-25 19:16

Demokraten Menendez sade bland annat att de omkring 500 000 dollar – motsvarande 5,5 miljoner kronor – som hittades vid en husrannsakan var kontanter som kunde behövas i ett krisläge. Han nekade till anklagelsen om att det handlade om mutor och bestickning.

Trots krav från det egna partiet sade Menendez att han inte tänkte lämna sin plats i USA:s kongress.

Menendez från delstaten New Jersey har dock lämnat ordförandeskapet i senatens mäktiga utrikesutskott sedan myndigheter inlett ett federalt korruptionsmål mot honom.

Han anklagas bland annat för att ha tagit emot mutor från Egypten för att i gengäld vara behjälplig i frågor som rör landet. I sin första kommentar om fallet sade Menendez att han varit tuff gentemot egyptiska myndigheter och regering i frågor om brott mot mänskliga rättigheter.

Menendez framträdde på ett universitet i sin forna hemstad Union City i hemstaten New Jersey.

– Jag inser att det här blir den hårdaste kampen hittills, men jag har sagt att jag lär förbli New Jerseys senator när alla fakta har kommit fram, sade demokraten Bob Menendez.

De formella anklagelserna mot honom offentliggjordes i fredags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!