Trump åtalas på 37 punkter: Detta har hänt

USA:s tidigare president Donald Trump åtalas på 37 punkter för sin hantering av hundratals hemligstämplade dokument. Detta har hänt sedan Trump lämnade Vita huset 2021, enligt åtalet:

USA:s tidigare president Donald Trump är i klammeri med rättvisan – igen. Arkivbild.

USA:s tidigare president Donald Trump är i klammeri med rättvisan – igen. Arkivbild.

Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

USA2023-06-10 10:30

20 januari 2021: Donald Trumps sista dag som president. I samband med att han lämnar Vita huset låter han skicka lådor med dokument till sitt privata residens på Mar-a-Lago i Florida. Lådorna innehåller brev, bilder och tidningsurklipp, men också hundratals sekretessbelagda handlingar.

Maj 2021: Det amerikanska riksarkivet upptäcker att det saknas handlingar från Trumps presidentskap och begär att han lämnar ifrån sig alla dokument han eventuellt fått med sig. Begäran upprepas flera gånger.

Juni 2021: Riksarkivet hotar med att vända sig till justitiedepartementet om inte Trump följer uppmaningen.

Juli 2021: Trump påstås visa en militär "attackplan" som han själv säger är "topphemlig" för en författare som besöker hans hem för att intervjua honom.

Augusti eller september 2021: Trump påstås visa en hemligstämplad karta kopplad till militära utlandsoperationer för en medarbetare i sin kampanjorganisation.

December 2021: Walt Nauta, medåtalad som Trumps medhjälpare, upptäcker att flera lådor har tippat och att dokument spridits ut över golvet i ett förrådsrum. På en bild han skickar till en kollega syns ett dokument märkt "HEMLIGT".

Januari 2022: Efter ytterligare påtryckningar från riksarkivet lämnar Trump över 15 lådor med handlingar. De innehåller 69 handlingar markerade "sekretess", 98 markerade "hemligt" och 30 "topphemligt".

Februari 2022: Riksarkivet lämnar över ärendet till justitiedepartementet efter upptäckten av de många sekretessbelagda handlingarna. Trumps kampanjorganisation beskriver i sin tur återbördandet som "en småsak".

Mars och april 2022: FBI inleder en utredning. En knapp månad senare påbörjar en åtalsjury sin utredning.

Augusti 2022: Efter att i flera månader ha försökt få Trump att lämna ifrån sig alla lådor med dokument beviljas justitiedepartementet tillstånd för en husrannsakan på Mar-a-Lago. När FBI genomsöker egendomen beslagtas sammanlagt omkring 13 000 dokument, varav 102 är sekretessbelagda.

8 juni 2023: En åtalsjury i Miami åtalar Trump och Nauta. Trump tillkännager själv åtalet på sin sociala medieplattform "Truth social" och kallar det "en mörk dag för USA". I ett videomeddelande säger han att han är oskyldig och att han kommer att "bevisa det väldigt, väldigt tydligt och förhoppningsvis väldigt snabbt".

9 juni 2023: Åtalet på 37 punkter mot USA:s 45:e president offentliggörs. Det handlar om försök att obstruera rättvisan kopplat till Trumps hantering av de tusentals dokument, varav många hemligstämplade, som förvarades i hans privatbostad. Underhuggaren Walt Nauta åtalas på sex punkter.

13 juni 2023: Trump väntas göra ett första framträdande vid den federala domstolen i Miami klockan 15, lokal tid.

Bild från förundersökningen mot Donald Trump som visar kartonger med dokument från Vita huset som förvaras i balsalen på egendomen Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.
Bild från förundersökningen mot Donald Trump som visar kartonger med dokument från Vita huset som förvaras i balsalen på egendomen Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.
Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieminister Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!