Trump i rätten – detta vet vi om åtalet

För första gången riskerar en expresident i USA att dömas till fängelse. Donald Trumps hantering av hundratals hemligstämplade dokument, som bland annat förvarades på toaletten, satte både USA:s och allierades säkerhet på spel, enligt det omfattande åtalet mot honom.

På tisdagen gör Donald Trump sitt första framträdande vid den federala domstolen i Miami. Arkivbild.

På tisdagen gör Donald Trump sitt första framträdande vid den federala domstolen i Miami. Arkivbild.

Foto: Chuck Burton/AP

USA2023-06-13 05:30

I dag gör Donald Trump sitt första framträdande i rätten i Miami när domstolsförhandlingarna inleds klockan 15 lokal tid (21 svensk tid).

Totalt rör det sig om 37 åtalspunkter. Av dem handlar 31 om hur Trump medvetet behöll dokument klassade som hemligstämplad nationell försvarsinformation i sitt residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset.

När åtalet offentliggjordes i fredags kunde allmänheten ta del av vad de hemligstämplade dokumenten berörde:

Bland materialet fanns bland annat information om USA:s kärnvapenprogram, om USA:s och andra länders vapenkapacitet, om sårbarheter hos USA och dess allierade för militära attacker och information från underrättelsemöten i Vita huset.

En del dokument var så känsliga att de krävde särskild hantering.

Enligt åtalet äventyrade Trump säkerheten för USA:s militär och amerikanska spioner, men också säkerheten och relationen med andra länder.

Visade dokument om attack

Men det federala åtalet handlar inte bara om att Trump behöll dokument och vägrade lämnade tillbaka dem efter sin presidenttid. Vid två tillfällen ska Trump dessutom visat hemligstämplade dokument för utomstående personer.

Vid det ena tillfället ska Trump ha tagit fram och beskrivit en anfallsplan mot Iran för en författare, en förläggare och två medarbetare till Trump.

Delar av mötet, som ägde rum på Trumps golfklubb i Bedminster i New Jersey, finns inspelat. Enligt åklagaren bevisar det som sägs att Trump var väl medveten om vad det var för dokument han plockade fram.

– Detta är hemlig information. Titta, titta på det här, säger Trump till personerna i inspelningen.

– Som president kunde jag ta bort hemligstämpeln på det här, säger han vidare:

– Nu kan jag inte det, som ni vet, men det är fortfarande hemligt.

Försökte hindra utredning

Var och en av de 31 åtalspunkterna kan ge fängelse på upp till tio år, men rättegången kommer att lyfta än allvarligare brott.

Enligt åtalet har expresidenten gjort sig skyldig till obstruktion, och på flera sätt försökt hindra utredningen. Trump ska bland annat ha uppmanat en av sina advokater gömma eller förstöra dokument som den federala juryn begärt att få utlämnade.

Trump ska även själv ha gömt undan en mängd lådor med dokument tillsammans med medarbetaren Walt Nauta – som själv åtalas för flera brott.

När FBI genomförde en razzia förra sommaren hittades lådor staplade på varandra i badrum, på en toalett, i ett sovrum och på scenen i en festsal inne i Mar-a-Lago.

De tyngre åtalspunkterna har fängelse i upp till 20 år på straffskalan.

Kan kandidera trots dom

Sedan åtalet offentliggjordes har Trump upprepat att han inte gjort någonting fel och att åtalet mot honom är politiskt motiverat.

"Vi måste alla vara starka och besegra kommunisterna, marxisterna och de radikala vänstergalningarna som systematiskt förstör vårt land", skrev Trump på sin medieplattform Truth Social innan han gick på planet mot Florida.

Det väntas ta flera månader innan den historiska rättegången kan inledas. Under tiden fortsätter kampen om vem som ska bli Republikanernas presidentkandidat.

I USA:s konstitution finns ingenting som hindrar Trump från att kandidera som president nästa år – även om han skulle dömas.

Sett till opinionsmätningarna har Trump fortsatt ett stort försprång, och i en intervju med Politico var den snart 77-årige Trump tydlig med sina avsikter.

– Jag tänker aldrig hoppa av.

Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!