Trump inför rätta under USA:s valrörelse

Mitt i nästa års valrörelse i USA sätter den igång – rättegången mot Donald Trump gällande hans eventuella försök att omkullkasta resultatet i valet 2020.
–Allmänheten har rätt att få ett snabbt och effektivt avslut i denna fråga, säger den federala domaren Tanya Chutkan.

USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.

USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA2023-08-28 17:32

Domare Chutkan näpsade därmed Trumps försvarsadvokater som försökte få uppskov för rättegången fram till april 2026, och långt efter det att nästa mandatperiod för USA:s president inletts.

– Jag vill notera att rättegångsdatum inte är beroende av – och inte ska vara beroende av – den åtalades personliga eller professionella åtaganden, sade Chutkan när hon meddelade rättegångsdatum.

Donald Trump svarade några timmar efter beskedet, som väntat med kritik mot rättsväsendet. Han karakteriserade beslutet om rättegångsdatum som "störande av val" och gick sedan till hätskt angrepp mot domaren:

"Idag (har) en partisk, Trumphatande domare gett mig två månaders förlängning, precis vad vår korrupta regering vill ha, super tisdag. Jag tänker överklaga", skrev Trump, med vissa ord i versaler såsom han brukar, på den egna sociala medieplattformen Truth social.

Men den federala domaren Chutkan markerade också gentemot särskilde åklagaren Jack Smith som ville ha ett ännu tidigare datum än det som satts för den historiska rättegången mot en före detta president.

Supertisdagen

Den federala rättegången mot Trump inleds därmed dagen före den så kallade supertisdagen, då primärval hålls i 14 delstater. Då avgörs ofta vem som har bäst möjlighet att bli respektive partis presidentkandidat.

Nästa presidentval i USA hålls den 5 november 2024, men valrörelsen inleds på allvar redan efter nyår inför primärvalen då både Republikanerna och Demokraterna inleder valprocessen.

Trump står åtalad på fyra punkter för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida lögner om att demokraten Joe Biden vunnit genom fusk, vilket kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

Flera rättegångar

Den federala rättegången är en av flera åtal som riktats mot Trump och många av hans närmaste medarbetare.

En domstol i delstaten Georgia beslutade på måndagen att Trump och ytterligare anklagade, bland dem New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, formellt ska åtalas den 6 september.

Trump förväntas neka till anklagelserna om att han försökt påverka valutgången i delstaten i valet 2020.

Sammanlagt 19 personer kommer att formellt åtalas för att ha försökt genomföra en illegal manöver för att förändra valresultatet i Georgia. Även dåvarande stabschefen Mark Meadows måste infinna sig för att formellt åtalas samma dag.

Den särskilde åklagaren Jack Smith och hans stab i Washington DC driver parallellt en rättslig process mot Trump och de många hemligstämplade dokument som han förvarade i det privata residenset Mar-a-Lago i Florida.

Den 25 mars, tre veckor efter att rättegången i huvudstaden ska inledas, är det dags för en rättegång i New York att börja. Där är Trump åtalad på 34 punkter för bokföringsbrott.

Fakta: Åtalad på fyra punkter

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i det 45 sidor långa åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.


Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!