Trump: Kommer inte att vittna på måndag

Donald Trump kommer inte att dyka upp i rätten i New York på måndagen, vilket var planerat. "Jag har redan vittnat om allt och har inget mer att säga", skriver USA:s expresident på sociala medier.

Donald Trump utanför rätten i New York förra veckan.

Donald Trump utanför rätten i New York förra veckan.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

USA2023-12-10 22:19

Det är i ett inlägg på sin egen plattform Truth Social som Trump med versaler skriver att han inte kommer att vittna eftersom han förra gången i båset var "väldigt framgångsrik och genomgripande" och att han "inte har mer att säga" än det som sades i november.

Den tidigare annonserade vittnesutsagan gäller det civilrättsliga bedrägerimålet i New York mot honom och hans familjeföretag i delstaten.

Trump, som av allt att döma blir Republikanernas presidentkandidat till nästa års val, var i torsdags på plats i domstolen, som åskådare.

– Det är en häxjakt, sade han då om rättsprocessen.

Böterna ska avgöras

Den tidigare presidenten har genomgående kritiserat processen och kallat den orättvis. Han har bland annat kallat domaren i fallet, Arthur Engoron, för "galen" och "rubbad".

Trump och hans två äldsta söner har redan bedömts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets fastigheter och andra tillgångar, något som lett till bland annat förmånliga avtal och lägre räntor.

Det som återstår är att avgöra är hur stort bötesbeloppet blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om medlemmar i familjen Trump ska beläggas med någon form av näringsförbud i New York.

Belagd med munkavle

När Trump i början av november vittnade i målet dröjde det inte länge innan en hätsk ordväxling bröt ut i rättssalen. Domare Engoron tvingades uppmana Trumps advokat att hålla ordning på sin klient – annars skulle expresidenten skickas ut från vittnesbåset.

Då liksom nu har han belagts med munkavle efter att ha publicerat nedsättande inlägg på sociala medier om Engorons främsta jurist, Allison Greenfield – en order Trump har brutit mot.

Trots alla okvädningsord hade Trump fram till söndagen i olika utspel hävdat att han skulle vittna en andra gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!