Trump – nu åter med munkavle

USA:s expresident Donald Trump har åter belagts med munkavle.

USA:s förre president Donald Trump i rätten i New York i början av november. Arkivbild.

USA:s förre president Donald Trump i rätten i New York i början av november. Arkivbild.

Foto: Brendan McDermid/AP/TT

USA2023-11-30 19:12

Donald Trump slapp munkavle i två veckor, Men nu har en appellationsdomstol återinfört den domstolsorder som stipulerar att han inte får uttala sig om den pågående bedrägeriprocessen mot honom och hans familjeföretag i New York.

Trumps advokat Christopher Kise kallar beskedet "en tragisk dag för juridiken". Han har tidigare hävdat att munkavlen strider mot yttrandefriheten.

Domaren Arthur Engoron, som i oktober var den som först belade Trump med munkavle, säger att han nu "rigoröst och med iver" ska se till att ordern följs.

Dömd till böter

Engoron belade Trump med munkavle efter att den tidigare presidenten publicerat nedsättande inlägg på sociala medier om domarens främsta jurist, Allison Greenfield. Trump har därefter brutit mot ordern och dömts att att böta sammanlagt 15 000 dollar.

Under de 14 dagar Trump slapp munkavle hann han åter attackera Greenfield. Så sent som på onsdagen beskrev han henne som "väldigt störd och väldigt arg".

Delstaten New York har stämt Donald Trump, hans två äldsta söner samt Trump Organization för att de lurat sig till bättre villkor från banker och försäkringsbolag genom att överdriva företagets värderingar.

Kan få näringsförbud

Den 11 december ska expresidenten enligt planerna åter vittna i målet.

Trump och sönerna har redan bedömts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter, vilket lett till bland annat förmånliga avtal och lägre räntor.

Återstår att avgöras är hur stor bötessumman blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om personer ur familjen Trump beläggs med någon form av näringsförbud i New York.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!