Trump till åklagaren: Lita inte på mig

Donald Trump har i åratal bluffat om sina miljardtillgångar, anklagar åklagaren Letitia James. Det spelar i så fall ingen roll, menar USA:s expresident. Det är inte meningen att man ska lita på sådana uppgifter, säger han i nu offentliggjorda vittnesmål.

Letitia James vill straffa Donald Trump med näringsförbud. Arkivbild.

Letitia James vill straffa Donald Trump med näringsförbud. Arkivbild.

Foto: Seth Wenig/AP/TT

USA2023-08-31 08:50

Under åren 2011 till 2021 angav Trump regelmässigt starkt uppblåsta värden för sitt fastighetsimperium, hävdar James. Som värst handlade det om kring 40 procent för mycket, över två miljarder dollar (mer än 20 miljarder kronor).

Syftet var att få bättre villkor av affärspartner och banker – och på så sätt har Trump fått in "hundratals miljoner dollar på felaktigt sätt".

"Betyder ingenting"

Enligt samma recept har expresidenten och hans familj i stället undervärderat sina egendomar i de fall där det lett till lägre skatt.

Trump har avfärdat anklagelserna som "en häxjakt", och kallat den svarta åklagaren Letitia James rasist. Och i förhörscitat som nu offentliggjorts hävdar han att det kvittar vad han sagt till bankerna, eftersom det finns ett förbehåll i dokumenten.

– Det finns en klausul där med innebörden: tro inte på denna uppgift, gå ut och gör jobbet själv. Dessa uppgifter är "värdelösa", de betyder ingenting, menar Trump i förhörscitat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är inte meningen att man ska tro ett dugg på vad vi säger.

Vill ha näringsförbud

Fallet är ett civilmål som James försöker få rätten att avgöra utan rättegång. En första förhandling ska hållas om tre veckor, den 22 september, och om domaren trots allt vill ha en rättegång börjar den den 2 oktober.

Trump väntas hur som helst inte behöva vittna igen. Och till skillnad från de mål som stundar kring hans försök att omkullkasta valresultatet 2020 riskerar han i detta fall inte fängelse. James vill att han straffas med 250 miljoner dollar i böter samt näringsförbud i New York.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!