Trump tvingas – till slut – vittna i förtalsmål

Den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump kallas till vittnesförhör nästa onsdag i en förtalstvist som pågått i tre år.

USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.

USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.

Foto: José Luis Villegas/AP/TT

USA2022-10-12 20:11

E Jean Carroll, en tidigare skribent i magasinet Elle, stämde Trump för förtal 2019. Hon hade anklagat honom för våldtäkt på 90-talet, vilket han förnekade. Trump sade att hon ljög för att skapa intresse kring sin bok.

Carroll hävdar att Trump skadade hennes rykte när han förnekade att han hade våldtagit henne, och avfärdade anklagelsen med att "hon inte var hans typ".

Trumps juridiska team har prövat olika juridiska strategier för att fördröja rättegången och förhindra att han hörs i ärendet. Men en domare har nu avslagit Trumps försök att skjuta upp vittnesmålet.

Trumps advokater har hävdat att deras klients nekande ska ses mot bakgrund av hans position som president. Och det är en nyckelfråga – om Trump agerade inom ramen för sina plikter som federalt anställd, skulle den amerikanska regeringen bli den åtalade i fallet.

Enligt en appellationsdomstol ska Trump ha varit federalt anställd när han kommenterade Carrolls påståenden. Däremot bad man en annan domstol i Washington att avgöra om hans uttalanden inträffade under presidentperioden.

Carroll kommer att vittna på fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!