Trump: Utredningen politiskt driven

USA:s tidigare president Donald Trump säger att kongressutredningen av honom bara har som syfte att blockera hans nya försök att ta sig till Vita huset.

USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.

USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

USA2022-12-20 01:13

"Hela den här grejen att man ska åtala mig är precis som med riksrätten – ett partipolitiskt försök att runda mig och Republikanerna", skriver Trump på den egna plattformen Truth Social.

Trump hänvisar till den riksrättsprocess då han anklagades för "anstiftan till uppror" efter sina felaktiga påståenden om valfusk. Han friades, liksom den första gången han ställdes inför riksrätt.

På måndagen presenterade kommittén, som har utrett Trumps ansvar i stormningen av Kapitolium i januari i fjol, sina slutsatser. Man anser att Trump bör åtalas.

Kommittén var enig i sitt beslut om fyra anklagelsepunkter, sade ordförande Bennie Thompson efter måndagens presentation.

En miljon dokument

De fyra formella anklagelserna är medverkan till uppror, hindrande av rättvisan samt två punkter som rör konspiration. Kommitténs dom över den tidigare presidenten var tydlig:

"Inget av det som hände den 6 januari hade hänt utan honom", heter det i rapporten.

Kommittén har formellt utrett händelserna den 6 januari 2021, när Kapitolium stormades. Arbetet har pågått i ett och ett halvt år, över tusen vittnen har hörts, en miljon dokument har granskats och tio öppna utfrågningar har genomförts inför miljonpublik i USA.

Symbolisk rekommendation

Kommitténs rekommendation efter omröstning är viktig men främst symbolisk. Nu är det upp till justitiedepartementet att avgöra om åtal ska väckas för var och en av de fyra anklagelsepunkterna.

Två av de nio i kommittén var republikaner, och som viceordförande i kommittén var Liz Cheney ledande i arbetet. Hon har i sin tur fått delar av det egna partiet emot sig och förlorade i mellanårsvalet sin plats i representanthuset.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!