Trump vill hemligstämpla över 770 dokument

USA:s förre president Donald Trump har begärt att hemligstämpla dokument, samtalsloggar och handskrivna anteckningar från Vita huset. Det handlar om en mängd handlingar från tiden runt kongresstormningen i januari, totalt 770 sidor.

Donald Trump vill hemligstämpla över 770 dokument. Arkivbild.

Donald Trump vill hemligstämpla över 770 dokument. Arkivbild.

Foto: Ross D. Franklin/AP/TT

USA2021-10-30 17:38

I en inlaga som offentliggjordes på lördagen listar det amerikanska riksarkivet samtliga dokument som Donald Trump vill hindra kongressen från att ta del av.

Det handlar om anteckningar från Trumps närmaste medarbetare, promemorior till Vita husets pressekreterare och utkast till det tal som den dåvarande presidenten höll den 6 januari – ett tal som många anser vara den avgörande gnistan som tände Trumpanhängarnas stormning av kongressen.

Testa kongressens auktoritet

Den förre presidentens juridiska representanter lämnade tidigare denna månad in en stämningsansökan till en federal domstol i Washington DC. Det var i samband med att det särskilda utskott i representanthuset som utreder kongressattacken begärt att dokument och samtalslistor från dagarna kring upploppet ska lämnas över till utskottet.

Men i sin stämningsansökan motsätter Trump sig utskottets begäran att få ta del av dokument från hans tid som president med hänvisning till att den är för omfattande och inkluderar dokument utan koppling till den 6 januari. Han har också åberopat det som på engelska kallas "executive privilege", det vill säga det juridiska skydd som omfattar presidentämbetets makt.

Donald Trump vill även blockera kongressen från att ta del av Vita husets officiella dagbok, där alla hans aktiviteter, resor och telefonsamtal finns nedskrivna. Stämningsansökan kommer sannolikt att innebära en process i domstol som testar kongressens auktoritet och förmåga att granska presidentskapet.

Vad Trump visste

Den nuvarande presidenten Joe Biden godkände nyligen att utredningsutskottet till en början får tillgång till handlingar på sammanlagt 125 sidor. Kongressens utredare försöker få fram vittnesmål om vad Trump visste om planerna på att storma kongressen innan så skedde, samt vilka åtgärder han vidtog under tiden.

Trump kräver alltså att domstolen ogiltigförklarar dokumentförfrågningarna, vilket skulle göra att USA:s riksarkiv inte får lämna ut materialet. Även om hans försök misslyckas lär stämningen fördröja offentliggörandet med flera månader.

Bakgrund: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte han höll på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

De gjorde som han sa. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Rättegången hölls i senaten i februari, efter att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga skuld i ett riksrättsärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!