Trumpjuristen Powell förklarar sig skyldig

USA:s expresident Donald Trumps tidigare advokat Sidney Powell har erkänt sig skyldig till totalt sex åtalspunkter i fallet som rör försöken att påverka valresultaten i delstaten Georgia efter presidentvalet 2020.

Juristen Sidney Powell i samband med att hon överlämnade sig och bokfördes hos domstolen i Fulton County i Atlanta i delstaten Georgia i augusti i år. Arkivbild.

Juristen Sidney Powell i samband med att hon överlämnade sig och bokfördes hos domstolen i Fulton County i Atlanta i delstaten Georgia i augusti i år. Arkivbild.

Foto: AP/TT

USA2023-10-19 16:36

Sammanlagt 19 personer – däribland Donald Trump – är åtalade i målet.

En annan åtalad i fallet, valförrättaren Scott Graham Hall, erkände sig förra månaden skyldig i samma mål till fem åtalspunkter om förseelser. Han dömdes till fem års villkorlig dom och gick med på att vittna i den kommande rättegången.

Powell, som ursprungligen var åtalad för utpressning, ingick i veckan ett avtal med åklagarsidan. De förseelser som hon förklarar sig skyldig till är kopplade till "avsiktliga ingrepp i utförande av av valuppdrag".

Som en del av överenskommelsen döms Powell till att avtjäna sex års villkorlig dom. Hon döms även till att betala ett bötesstraff på 6 000 dollar (nästan 66 000 kronor). Den 68-åriga Powell döms också till att skriva ett brev med en ursäkt till Georgia och stadens invånare. Hon blir också skyldig att vittna i den kommande rättegången.

Rättegången i Atlanta i delstaten Georgia rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11  780 röster" som krävdes för att han skulle segra över demokraten Joe Biden där.

När det gäller Powell har hon också anklagats för att ha deltagit i ett obehörigt intrång i valutrustning i en vallokal i Georgia County.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!