Trumpman Republikanernas nye kandidat

Republikanerna i USA:s representanthus nominerar Jim Jordan från Ohio till att bli nästa talman i kammaren. Men det är långt ifrån säkert att Trumpfavoriten kan bli vald och kammaren kan återgå till arbetet.

Republikanen Jim Jordan, eventuellt nästa talman i representanthuset i Washington DC.

Republikanen Jim Jordan, eventuellt nästa talman i representanthuset i Washington DC.

Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

USA2023-10-13 22:18

Representanthuset har befunnit sig i kaos och ett slags limbo sedan talmannen Kevin McCarthy tvingades bort i början av oktober. Och utan talman ligger arbetet nere i kammaren.

Frågan är om den omstridde Jim Jordan kan få tillräckligt med röster för att få slut på turbulensen.

Jordan förlorade tidigare i veckan omröstningen bland partiets ledamöter, som valde Steve Scalise från Louisiana. Men sent på torsdagen hoppade Scalise av – eftersom han inte lyckats samla tillräckligt med stöd för att kunna bli vald när hela representanthuset ska rösta.

Jordan, som har stöd av förre presidenten Donald Trump, fick visserligen fler röster än Scalise fick för två dagar sedan, 124 mot 113. För att bli vald måste han dok komma upp i 217 ja-röster, vilket kan bli svårt då flera republikaner sagt att de inte vill rösta på honom.

– Om vi ska vara majoritetspartiet måste vi agera som ett majoritetsparti, säger Austin Scott från Georgia som i sista stund ställde upp som motkandidat.

Scott och flera andra anser att det är 59-årige Jordan och hans falang långt ute på högerkanten som orsakat all turbulens och att han inte ska belönas.

Den petade talmannen Kevin McCarthy är mer positiv.

– Jag tror att Jordan kommer att göra ett mycket bra jobb. Vi måste komma tillbaka på banan, sade han inför fredagens slutna omröstning.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2023 startade det 118:e kongressmötet.

Kongressen består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I det republikanledda representanthuset sitter i nuläget 222 republikaner och 212 demokrater. En plats är vakant.

I senaten har Demokraterna 48 platser och stöd av tre oberoende ledamöter, vilket ger partiet majoriteten. Republikanerna har 49 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år. Deras mandatperioder löper omlott, vartannat år tar omkring en tredjedel av senatorernas mandatperioder slut.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källor: USA:s kongress, House Press Gallery

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!