Twitter stänger konto som visar Musks privatjet

Twitter har stängt kontot som följt Elon Musks resor med privatjet – trots löften om att det skulle få vara kvar med hänvisning till yttrandefriheten.

Twitter går emot ägaren Elon Musks tidigare utfästelse och stänger kontot som följt Musks resor med privatjet. Arkivbild.

Twitter går emot ägaren Elon Musks tidigare utfästelse och stänger kontot som följt Musks resor med privatjet. Arkivbild.

Foto: Jeff Chiu/AP/TT

USA2022-12-14 23:07

När Jack Sweeney, den 20-årige collegestudenten och programmeraren som startade flygspårningskontot 2020, försökte logga in på kontot på onsdagen möttes han av en text som informerade honom om att det är permanent stängt. Twitter motiverar stängningen med att han brutit mot den sociala plattformens regler – men nämner inte vilka regelbrott som han har gjort sig skyldig till.

Enligt Sweenley kontaktade Musk honom redan förra året och erbjöd honom 5 000 dollar för att avsluta kontot med hänvisning till säkerhetsproblem.

Men Sweenley stängde aldrig kontot, och när Musk köpte Twitter i oktober meddelade han att kontot fick stanna – till följd av hans starka princip om yttrandefrihet.

– Han sade att det här är yttrandefrihet och så gör han tvärtom, säger Sweenley.

Sweenley drev också andra Twitterkonton som följde andra kändisars privatflyg. Även de försvann på onsdagen.

Nedstängningarna kommer några dagar efter det att Sweenley anklagat Twitter för att använda sig av filtreringsteknik för att dölja hans inlägg. Han hävdar även att han sett läckt intern kommunikation som påvisar att Twitter försökte begränsa kontot.

Kontot använde sig av offentliga flygdata och hade fler än 526 000 följare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!