Uppgifter: Ska rösta om åtal mot Donald Trump

Den kommitté som utreder stormningen av Kapitolium i fjol ska rösta om man ska rekommendera att ex-president Donald Trump ska åtalas för bland annat upplopp i samband med händelserna.

USA:s tidigare president Donald Trump kan komma att åtalas för sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Arkivbild.

USA:s tidigare president Donald Trump kan komma att åtalas för sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Arkivbild.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

USA2022-12-17 02:10

Enligt nyhetssajten Politico, som hänvisar till källor med insyn, ska kommittén som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari i fjol på måndag ha en omröstning för att bestämma om de ska rekommendera justitiedepartementet att USA:s tidigare president Donald Trump ska åtalas för sin roll i stormningen.

Även nyhetsbyrån AP, som också hänvisar till källor med insyn, uppger att rekommendationer gällande åtal mot Donald Trump kommer att meddelas på måndag.

Förutom åtal för upplopp överväger kommittén också att rekommendera att åtal väcks mot Trump för att ha förhindrat offentlig förrättning samt för att ha konspirerat mot USA.

Kommittén som utreder stormningen består av sju kongressledamöter från Demokraterna och två från Republikanerna. De kan inte själva besluta om att åtal ska väckas men de kan lämna en rekommendation till justitiedepartementet som kan väcka åtal.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!