Begränsningarna, som infördes under den förra presidenten Donald Trump, har hindrat hundratusentals migranter från att ta sig in i landet och lett till att 2,5 miljoner människor som befunnit sig i USA har utvisats.
Undantaget i USA:s gränspolitik, ofta kallat "Title 42", infördes våren 2020 och är en del av en federal lagstiftning som rör folkhälsofrågor. Det ger under vissa förutsättningar möjlighet att avvisa eller deportera människor utan asylprövning för att stoppa spridningen av smittsamma sjukdomar.
Ska granskas
Undantaget skulle ha löpt ut den 21 december, men förlängdes temporärt av USA:s högsta domstol sedan 19 delstater krävt att inreserestriktionerna ska kvarstå.
"Staterna hävdar att de står inför en migrantkris vid gränsen och beslutsfattare har misslyckats med att komma överens om adekvata åtgärder för att ta itu med det", skriver domstolen i sitt beslut på tisdagen, som innebär att undantaget förlängs tills dess att domstolen granskat det på nytt.
En sådan process är planerad till i februari, och ett slutgiltigt beslut om undantaget väntas till maj eller juni.
– Under tiden måste vi genomdriva det, säger USA:s preisdent Joe Biden i en kommentar till Högsta domstolens beslut.
"Trasigt migrationssystem"
Biden tillägger att han anser att restriktionerna redan borde ha hävts.
Enligt Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre vidtas nu förberedelser för att kunna hantera situationen vid gränsen på ett "säkert, ordnat och humant sätt" då restriktionerna så småningom lyfts.
"Title 42 är en folkhälsoåtgärd, inte en invandringsåtgärd, och den bör inte förlängas på obestämd tid", säger hon i ett uttalande.
Vita huset uppmanar vidare den amerikanska kongressen att anta nödvändiga invandringsreformer för att fixa ett "trasigt migrationssystem", enligt uttalandet.