USA godkänner officiellt vaccin till barn

USA godkänner officiellt Pfizer-Biontechs barnanpassade vaccindoser mot covid-19 till barn mellan fem och elva år.

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkänner officiellt Pfizer-Biontechs vaccin för barn mellan fem och elva år. Arkivbild.

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkänner officiellt Pfizer-Biontechs vaccin för barn mellan fem och elva år. Arkivbild.

Foto: Rogelio Solis/AP/TT

USA2021-10-29 22:27

Beskedet kommer efter att en expertpanel tidigare i veckan slagit fast att fördelarna med att ge vaccinet till den åldersgruppen överväger alla potentiella risker.

"Som mamma och som läkare vet jag att föräldrar, vårdnadshavare, skolpersonal och barn har väntat på dagens godkännande," säger chefen för amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, Janet Woodstock, i ett uttalande i samband med fredagens besked.

"Vaccination mot covid-19 av yngre barn kommer att föra oss närmare en känsla av normalitet", fortsätter hon.

Vaccinet kommer att rullas ut efter att den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC på tisdag samlats för att gå igenom ytterligare rekommendationer.

Förra veckan kom en ny studie från läkemedelsjätten som visade att två doser av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ger en skyddseffekt på 90,7 procent mot sjukdomssymtom för barn mellan fem och elva år. De omkring 2 250 barn som deltog i studien fick en tredjedel så stor dos som personer över tolv år får.

Enligt CDC har omkring 8 300 barn i den aktuella åldersgruppen fått sjukhusvård på grund av att de smittats av covid-19 sedan pandemins början – 146 har avlidit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!