USA: Nya indiska mordplaner i Amerika

En man med indiskt medborgarskap har formellt anklagats av USA för att ha planerat mordet på en representant för sikhernas minoritet i Indien. Separatisten skulle ha mördats i New York.

En demonstration i New York, USA, för sikhers mänskliga rättigheter i Indien. Arkivbild.

En demonstration i New York, USA, för sikhers mänskliga rättigheter i Indien. Arkivbild.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT

USA2023-11-29 18:42

USA:s regering antyder i fallet som rör stämpling till mord att Indiens regering var inblandad i förberedelserna och att mordet skulle utföras i USA.

Justitiedepartementet i USA har inte namngett personen som skulle mördas i New York, vilket medier i USA har gjort. Däremot namnges en 52-årig man som anses ha legat bakom planeringen av mordet. Den brottsmisstänkte ska ha haft tillgång till motsvarande omkring en miljon kronor när mordet planerades.

Den misstänkte, som bor i Indien, greps i Tjeckien efter en amerikansk begäran om utlämning. Mordförsöket stoppades av den amerikanska myndigheten DEA

Fallet i USA följer på ett tidigare uppmärksammad händelse i Kanada. Kanadas regering anklagade det indiska styret för att ligga bakom mordet på en kanadensisk medborgare som var ledande inom sikhernas separatiströrelse. Fallet utlöste diplomatiska problem och Indiens regering kallade anklagelsen för absurd.

Sikhiska separatister vill bland annat skapa en från New Delhi och Indien självständig stat i Punjab där en stor del av befolkningen är sikher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!