USA: Pelosi har all rätt att besöka Taiwan

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, väntas besöka Taiwan under sin pågående Asienresa. Det obekräftade besöket provocerar Kina, men USA slår tillbaka.
–Talmannen har all rätt att besöka Taiwan, säger Pentagons talesperson John Kirby.

Representanthusets talman Nancy Pelosi. Arkivbild.

Representanthusets talman Nancy Pelosi. Arkivbild.

Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

USA2022-08-01 13:03

Spänningarna mellan USA och Kina har trappats upp efter uppgifter om att Nancy Pelosi planerar att besöka Taiwan under sin Asienresa, som har inletts i Singapore. Där uppmanade premiärminister Lee Hsien Loong henne att sträva efter en "stabil" relation till Peking, enligt AFP.

Pelosi ska enligt planerna besöka Malaysia, Sydkorea och Japan. Syftet är att samtala om handel, pandemin, klimatförändringar, säkerhet och demokratiskt styre, enligt ett uttalande från talmannens kansli.

Men spekulationerna om ett möjligt besök i Taiwan har helt dominerat förhandsdiskussionerna.

Både amerikanska CNN och TVBS i Taiwan rapporterar att Nancy Pelosi kommer att besöka öriket, och hänvisar till icke namngivna källor inom Taiwans och USA:s regeringar. Talmannens stab har inte bekräftat uppgifterna.

Financial Times uppger att Pelosi under onsdagen ska träffa Taiwans president Tsai Ing-Wen i Taiwans huvudstad Taipei. Taiwanesiska medier uppger samtidigt att talmannen ska åka till ön under sen tisdag.

Rapporter om Pelosis planer på en visit i Taiwan har retat upp Peking, som ser det demokratiska öriket som sitt eget territorium och inte utesluter våld för att ta tillbaka det.

Men USA slår tillbaka och hävdar att Pelosi har all rätt att besöka vilka länder hon vill.

– Det finns ingen anledning för Peking att skapa en kris av ett potentiellt besök som går i linje med amerikansk utrikespolitik, säger Pentagons talesperson John Kirby.

– Talmannen har all rätt att besöka Taiwan, säger han enligt AFP.

Kina varnar

President Xi Jinping varnade i förra veckan Washington för att "inte leka med elden" gällande Taiwan i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden. Kinas utrikesdepartement har sagt att ett besök av Pelosi skulle ”rubba USA:s och Kinas relation i grunden”.

Joe Biden har sagt att USA:s militär inte ser resan till Taiwan "som en bra idé just nu". Samtidigt finns risken att en försiktig hållning gentemot Kina kan bli slagträ för Republikanerna mot Demokraterna inför mellanårsvalet i november. Både republikaner och demokrater pressar Nancy Pelosi om att göra verklighet av resan till Taiwan.

– Om hon inte åker nu, har hon gett Kina en slags seger, sade republikanen Mitch McConnell, minoritetsledare i USA:s senat, vid en presskonferens.

Hot om invasion

Den republikanske senatorn Tom Cotton twittrade på onsdagen: "Biden får inte låta Kina ensidigt förändra villkoren för våra förbindelser med Taiwan".

Även från Demokraterna hörs uppmaningar om att Pelosi ska besöka öriket.

– Vi kan inte låta Kinas kommunistparti diktera vart kongressens talman kan resa, sade kongressledamoten Ro Khanna, demokrat från Kalifornien, till CNN.

Taiwans 23 miljoner invånare har länge levt med hotet om en invasion, men det har intensifierats under Xi Jinpings tid som president. USA har valt att av strategiska skäl inte tydligt säga om man kommer att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina.

Washington har diplomatiska relationer med Kina, men har samtidigt ett inofficiellt samarbete med Taiwan och stödjer öriket med försäljning av vapen i självförsvarssyfte.

Nancy Pelosi skulle, om besöket blir av, bli den högst uppsatta amerikanska politiker som besöker Taiwan sedan 1997. Då var det den republikanske talmannen Newt Gingrich som åkte till ön.

"Misstag"

Kharis Templeman, Taiwanexpert på tankesmedjan Hoover Institution vid Stanforduniversitetet i USA, säger att Kina begått ett misstag med sin skarpa retorik gentemot Pelosis möjliga Taiwanbesök.

"De har valt fel mål. Biden kontrollerar inte talmannen eller någon annan medlem av kongressen" twittrade han på söndagen, och fortsatte:

"De har dragit ett streck i sanden vid talmannen, och ett besök som har stort symboliskt värde men begränsat praktiskt värde. Och nu kommer det bli politiskt kostsamt för Pelosi att inte åka, och för Xi att inte svara med något dramatiskt".

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!