USA: Pfizer och Moderna är att föredra

I USA har smittskyddsmyndigheten CDC slagit fast att mRNA-vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna ska rekommenderas, framför landets tredje godkända vaccin mot covid-19, Johnson & Johnson. En enhällig expertpanel står bakom beslutet.

En dos av Pfizers-Biontechs vaccin mot covid-19 förbereds på en klinik i Pennsylvania, USA. Arkivbild.

En dos av Pfizers-Biontechs vaccin mot covid-19 förbereds på en klinik i Pennsylvania, USA. Arkivbild.

Foto: Matt Rourke/AP/TT

USA2021-12-17 02:03

Bättre skydd anges som skäl, samt att vaccinet från Johnson & Johnson (Janssen) i ovanliga fall kan orsaka blodproppar. Johnson & Johnson-vaccinet har en liknande uppbyggnad som Astra Zenecas vaccin (som aldrig har använts i USA) och vaccinen har liknande biverkningar.

"Dagens uppdaterade rekommendation betonar CDC:s åtagande att tillhandahålla vetenskaplig information i realtid till den amerikanska allmänheten," säger myndighetens chef Rochelle Walensky.

Johnson & Johnsons vaccin kommer officiellt att fasas ut från det amerikanska vaccinprogrammet mot covid-19, men det kommer fortfarande att erbjudas dem som av någon anledning vägrar att vaccinera sig med mRNA-vaccinen.

Till en början berömdes vaccinet för att det gav ett gott skydd efter bara en dos och kunde förvaras i en vanlig kyl, men nya labbtester indikerar att Johnson & Johnson-vaccinet inte skyddar särskilt väl mot infektion av omikronvarianten.

Dessutom har det visat sig att risken för blodproppar är högre än man tidigare trott. I veckan rapporterade läkemedelsmyndigheten FDA att kvinnor mellan 30–49 år löper störst risk att drabbas – en på 100 000. Redan sedan i våras, då det började komma rapporter om att yngre personer i sällsynta fall kunde få blodproppar av vaccinet, har det dock varit tredjehandsalternativet i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!