USA: Resstopp till och från södra Afrika hävs

Amerikanska myndigheter meddelar att reseförbudet som gäller länder i södra Afrika upphör att gälla den 31 december, skriver Reuters.

Förbudet mot att resa till länder i södra Afrika från USA tas bort efter nyår. Arkivbild.

Förbudet mot att resa till länder i södra Afrika från USA tas bort efter nyår. Arkivbild.

Foto: David Zalubowski/AP/TT

USA2021-12-24 15:41

Reserestriktionerna trädde i kraft i slutet av november, när omikronvarianten av coronaviruset upptäcktes i Sydafrika.

Beslutet rekommenderades av amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

"Restriktionerna har gett oss tid att förstå omikronvarianten. Vi vet att vaccinerna fungerar mot omikron, speciellt booster-doserna", skriver Vita husets assisterande presstalesperson Kevin Munoz på Twitter enligt AFP.

Länderna som har drabbats av reseförbudet är Sydafrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini (Swaziland), Moçambique och Malawi.

Reseförbudet har gällt flyg till södra Afrika, men amerikanska medborgare som befunnit sig i något de åtta länderna har kunnat ta sig hem igen.

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci sade i måndags att det var troligt att man skulle lyfta reseförbudet senare under veckan.

– Vi har tillräckligt med smitta i vårt eget land. Och vi låter människor från andra länder med lika mycket eller högre smittspridning än sydafrikanska länder komma in i landet, sade han.

Enligt en representant från Vita huset som Reuters talat med var reseförbudet även från början menat att vara tillfälligt. Att USA nu lyfter det "sänder en tydlig signal" att länder som upptäcker nya varianter av coronaviruset inte ska vara rädda för att offentliggöra informationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!