USA:s användning av personminor begränsas

Den amerikanska militärens användning av personminor ska begränsas, uppger president Joe Bidens regering. Landets politik ska också anpassas närmre till ett internationellt fördrag som förbjuder de dödliga sprängämnena.

USA:s politik ska bli närmre det internationela fördrag som förbjuder personminor. Arkivbild från Sydkorea där man letar efter landminor.

USA:s politik ska bli närmre det internationela fördrag som förbjuder personminor. Arkivbild från Sydkorea där man letar efter landminor.

Foto: Yun Tae-hyun/AP/TT

USA2022-06-21 17:58

Det är en mer restriktiv hållning än vad den förre presidenten Donald Trump beslutade om – när han i sin tur hävde de restriktioner som förrförre presidenten Barack Obama infört.

Enligt Bonnie Jenkins, som ansvarar för vapenfrågor och internationell säkerhet vid amerikanska UD, uppfyller den nya policyn "ett åtagande som president Biden gjorde som presidentkandidat", när han beskrev Trumps beslut som "vårdslöst".

Enligt den nya policyn kommer användningen av personminor begränsas, med undantaget för Koreahalvön och de minor som behövs för att hjälpa Sydkorea att försvara sig från en eventuell nordkoreansk invasion.

USA har ett lager på tre miljoner personminor, och enligt policyn ska de minor som inte behövs för att skydda Sydkorea att förstöras.

Personminor utlöses när en människa trampar på dem, eller när någon rör vid en tråd som utlöser minan. De kan utgöra ett dödligt hot långt efter att strider på en viss plats avslutats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!