Utredning: Åtala Trump för stormningen

Donald Trump bör åtalas för sitt agerande efter presidentvalet 2020. Den väntade slutsatsen drar en kommitté i det amerikanska representanthuset i sin slutrapport. –Det saknar motstycke i amerikansk historia, säger professor Mark Rhinard.

Kommittén som undersökt USA:s tidigare president Donald Trumps ansvar i stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året presenterar vad den kommit fram till.

Kommittén som undersökt USA:s tidigare president Donald Trumps ansvar i stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året presenterar vad den kommit fram till.

Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

USA2022-12-19 06:19

Kommittén var enig i sitt beslut om fyra anklagelsepunkter, säger ordförande Bennie Thompson, som avslutade måndagens möte efter knappt 90 minuter.

De fyra formella anklagelserna är medverkan till uppror, hindrande av rättvisan samt två punkter som rör konspiration. Kommitténs dom över den tidigare presidenten var tydlig:

"Inget av det som hände den 6 januari hade hänt utan honom", heter det i rapporten.

Beskedet kom från demokraten Jamie Raskin, som förde fram rekommendationerna som överlämnas till justitiedepartementet.

– Vårt system är inte sådant att fotsoldaterna sätts i fängelse och ledarna får frisedel, sade Raskin när han avslutade mötet med att formulera anklagelserna.

"Saknar motstycke"

Resultatet av kommitténs arbete må ha varit väntat, men är ändå omfattande, säger Mark Rhinard som är forskningschef på Utrikespolitiska institutet i Stockholm, i en första kommentar till TT.

– Det saknar motstycke i amerikansk historia att en president kan komma att ställas inför rätta för kriminella handlingar.

Kritiken mot Trump var kraftfull även från republikanskt håll i kommittén.

– Vår president godtog inte valresultatet. Bland det mest hemska vi kom fram till var att han satt i Vita huset och tittade på tv och bevittnade stormningen av kongressen, utan att göra något, sade republikanen Liz Cheney när kommittén inledde sitt möte.

– Ingen person som beter sig så i det läge vår nation då befann sig i är lämplig att tjäna landet i något ämbete.

Kommittén har formellt utrett händelserna den 6 januari 2021, när Kapitolium stormades. Arbetet har pågått i ett och ett halvt år, över tusen vittnen har hörts, en miljon dokument har granskats och tio öppna utfrågningar har genomförts inför miljonpublik i USA.

Tilltron bröts

Till sist kunde kommitténs medlemmar på måndagen redovisa de bevis de kommit fram till – bland annat om att den republikanske ex-presidenten pressade enskilda tjänstemän, justitiedepartementet och vicepresident Mike Pence att inte godta valresultatet.

– Att lägga sin röst i USA är en handling man gör i god tro. Den tron på systemet är själva grundstenen i den amerikanska demokratin. Om den tilltron bryts, följer vår demokrati efter. Donald Trump bröt det förtroendet, sade demokraten Bernie Thompson när han öppnade mötet.

Just den demokratiska aspekten har varit en viktig del av kommitténs arbete.

– Det är ett viktigt steg att återuppbygga förtroendet för demokratiska processer. Det är intressant att kommittén kunde slutföra sitt arbete eftersom kongressen inledningsvis motsatte sig en oberoende utredning, säger Rhinard som även är professor på Stockholms universitet.

Kommitténs rekommendation efter omröstning är viktig men symbolisk och det är därefter upp till justitiedepartementet att avgöra om åtal ska väckas för var och en av de fyra punkterna.

Två av de nio i kommittén var republikaner, och som viceordförande var Liz Cheney ledande i kommittéarbetet. Hon har i sin tur fått delar av det egna partiet emot sig och förlorade sin plats i representanthuset i mellanårsvalet.

Släpps på onsdag

Expresidenten Donald Trump i sin tur ser processen som en "häxjakt" och har tidigare sagt att han ställer upp i nästa presidentval.

Förutom Donald Trump rekommenderar kommittén att hans advokat John Eastman ska åtalas. Dessutom anser man att fem republikanska medlemmar i representanthuset ska straffas av kammarens etiska kommitté för att ha vägrat infinna sig för förhör trots att de kallats.

Bara rapportens sammanfattning är på 154 sidor, och hela den jättelika akten släpps på onsdag. I veckan ska kommittén även offentliggöra dokument som sägs motbevisa anklagelser som Republikanerna ska presentera i en egen rapport.

Salen där kommittén presenterade sina slutsatser var fullsatt.
Salen där kommittén presenterade sina slutsatser var fullsatt.
Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!