Kommittén var enig i sitt beslut om fyra anklagelsepunkter, säger ordförande Bennie Thompson, som avslutade måndagens möte efter knappt 90 minuter.
De fyra formella anklagelserna är medverkan till uppror, hindrande av rättvisan samt två punkter som rör konspiration. Kommitténs dom över den tidigare presidenten var tydlig:
"Inget av det som hände den 6 januari hade hänt utan honom", heter det i rapporten.
Beskedet kom från demokraten Jamie Raskin, som förde fram rekommendationerna som överlämnas till justitiedepartementet.
– Vårt system är inte sådant att fotsoldaterna sätts i fängelse och ledarna får frisedel, sade Raskin när han avslutade mötet med att formulera anklagelserna.
"Saknar motstycke"
Resultatet av kommitténs arbete må ha varit väntat, men är ändå omfattande, säger Mark Rhinard som är forskningschef på Utrikespolitiska institutet i Stockholm, i en första kommentar till TT.
– Det saknar motstycke i amerikansk historia att en president kan komma att ställas inför rätta för kriminella handlingar.
Kritiken mot Trump var kraftfull även från republikanskt håll i kommittén.
– Vår president godtog inte valresultatet. Bland det mest hemska vi kom fram till var att han satt i Vita huset och tittade på tv och bevittnade stormningen av kongressen, utan att göra något, sade republikanen Liz Cheney när kommittén inledde sitt möte.
– Ingen person som beter sig så i det läge vår nation då befann sig i är lämplig att tjäna landet i något ämbete.
Kommittén har formellt utrett händelserna den 6 januari 2021, när Kapitolium stormades. Arbetet har pågått i ett och ett halvt år, över tusen vittnen har hörts, en miljon dokument har granskats och tio öppna utfrågningar har genomförts inför miljonpublik i USA.
Tilltron bröts
Till sist kunde kommitténs medlemmar på måndagen redovisa de bevis de kommit fram till – bland annat om att den republikanske ex-presidenten pressade enskilda tjänstemän, justitiedepartementet och vicepresident Mike Pence att inte godta valresultatet.
– Att lägga sin röst i USA är en handling man gör i god tro. Den tron på systemet är själva grundstenen i den amerikanska demokratin. Om den tilltron bryts, följer vår demokrati efter. Donald Trump bröt det förtroendet, sade demokraten Bernie Thompson när han öppnade mötet.
Just den demokratiska aspekten har varit en viktig del av kommitténs arbete.
– Det är ett viktigt steg att återuppbygga förtroendet för demokratiska processer. Det är intressant att kommittén kunde slutföra sitt arbete eftersom kongressen inledningsvis motsatte sig en oberoende utredning, säger Rhinard som även är professor på Stockholms universitet.
Kommitténs rekommendation efter omröstning är viktig men symbolisk och det är därefter upp till justitiedepartementet att avgöra om åtal ska väckas för var och en av de fyra punkterna.
Två av de nio i kommittén var republikaner, och som viceordförande var Liz Cheney ledande i kommittéarbetet. Hon har i sin tur fått delar av det egna partiet emot sig och förlorade sin plats i representanthuset i mellanårsvalet.
Släpps på onsdag
Expresidenten Donald Trump i sin tur ser processen som en "häxjakt" och har tidigare sagt att han ställer upp i nästa presidentval.
Förutom Donald Trump rekommenderar kommittén att hans advokat John Eastman ska åtalas. Dessutom anser man att fem republikanska medlemmar i representanthuset ska straffas av kammarens etiska kommitté för att ha vägrat infinna sig för förhör trots att de kallats.
Bara rapportens sammanfattning är på 154 sidor, och hela den jättelika akten släpps på onsdag. I veckan ska kommittén även offentliggöra dokument som sägs motbevisa anklagelser som Republikanerna ska presentera i en egen rapport.