Uvalde i sorg efter masskjutningen

Uvaldeborna samlades i kyrkor och köade för att lÀmna blod, dagen efter en av de vÀrsta masskjutningarna nÄgonsin pÄ en skola i USA. GÀrningsmannen ska ha befunnit sig inne pÄ skolan i uppemot en timme innan han sköts till döds.

MÀnniskor i Uvalde hedrar offren vid en bönevaka dagen efter dÄdet.

MÀnniskor i Uvalde hedrar offren vid en bönevaka dagen efter dÄdet.

Foto: Jae C. Hong/AP/TT

USA2022-05-26 05:17

Dagen efter masskjutningen vid Robb Elementary School har de boende i lilla Uvalde i Texas svÄrt att greppa vad som har hÀnt. Varför barn, och varför just hÀr?

Stadens medborgarhus bemannades med kuratorer och andra experter, liksom terapihundar, för att ta hand om de skakade skolbarnen.

– I skolans grannskap kĂ€nner alla varandra. Alla har vuxit upp i nĂ€rheten och vi finns alltid hĂ€r för varandra. NĂ€r vi fick höra om allt det hĂ€r sĂ„ kom alla i kvarteret ut och sprang till skolan, för vi vet att alla har anhöriga dĂ€r, sĂ€ger Uvaldebon Derek Gonzalez, till CBS News.

SlÀppte vÀska

Vanligtvis Ă€r det hĂ€r nĂ„got av den gladaste tiden i den lilla staden med drygt 15 000 invĂ„nare, nĂ€r barn och ungdomar förbereder sig för examen och sommarlov.

Men i Är blir det inget firande. Det satte 18-Ärige Salvador Ramos stopp för. Efter att han först ska ha skjutit sin farmor eller mormor, satte han sig i en bil och körde i diket. DÀrefter lÀmnade han bilen, och bevÀpnad med bland annat en halvautomatisk AR-15 rörde han sig mot skolan.

DÀr utanför ska han först ha stött pÄ en skolpolis, uppger Erick Estrada vid departementet för allmÀn sÀkerhet (DPS), vilket fick gÀrningsmannen att slÀppa en svart vÀska han bar pÄ.

– I den vĂ€skan fanns faktiskt mer ammunition. Han slĂ€ppte den ammunitionen och sprang in i skolan, dĂ€r han barrikaderade sig i ett av klassrummen. TyvĂ€rr Ă€r det dĂ€r han börjar skjuta oskyldiga barn och skjuta de tvĂ„ oskylda vuxna som befann sig dĂ€rinne i klassrummet, sĂ€ger han till CNN.

Ramos ska ha gÄtt in i klassrummet, lÄst dörren och öppnat eld.

– Ett typiskt klassrumsupplĂ€gg, med stora grupper av barn inne i ett klassrum tillsammans, utan nĂ„gonstans att ta vĂ€gen. Det visar den totala ondskan hos skytten, sĂ€ger Christopher Olivarez vid DPS enligt USA Today.

19 fjÀrdeklassare sköts ihjÀl, liksom deras tvÄ lÀrare. Ytterligare 17 personer Àr skadade.

Oklart motiv

TvÄ lokalpoliser tillhör de skadade. De gick in i skolan och sköts bÄda nÀr de försökte stoppa Ramos. Strax dÀrefter anlÀnde mÀngder med poliser och grÀnsvakter och skytten trÀngdes in utan att kunna göra mer skada, enligt CNN. Totalt ska han ha befunnit sig ungefÀr en timme inne pÄ skolan, innan han till slut sköts till döds av en insatsstyrka.

Vad som var motivet bakom massakern Àr fortfarande oklart. Bekanta till Ramos vittnar om att han ofta hamnade i slagsmÄl, hade fÄ vÀnner och att det hÀnde att han fick utbrott och skÀllde pÄ anstÀllda och kunder vid en lokal snabbmatsrestaurang dÀr han extrajobbade. Men det finns ingen historik av psykisk sjukdom eller brott.

18-Äringen ska ha skrivit om sina planer pÄ Facebook strax innan dÄdet, men enligt sociala medieföretaget rörde det sig om privata meddelanden.

– Vi ser inget motiv eller katalysator just nu, sĂ€ger Steven McCraw vid DPS, enligt The New York Times.

"Alltid en skrÀck"

Uppgifter om offren börjar ocksÄ spridas, om döttrar och söner som gillade idrott och lek, med intressen och drömmar. PÄ en bild pÄ Facebook poserar Alexandria Aniyah Rubio med ett diplom hon mottagit för goda studieinsatser.

"Vi berÀttade för henne att vi Àlskade henne och skulle plocka upp henne efter skolan. Vi hade ingen aning om att det var ett farvÀl", skriver hennes mamma Kimberly Mata-Rubio i ett FacebookinlÀgg som har fÄtt tiotusentals kommentarer.

– Det har alltid varit en skrĂ€ck för mig att förlora ett barn, sĂ€ger en grĂ„tande Jacob Silguero, vars tioĂ„riga Jailah Silguero tillhörde offren, till The New York Times.

MÄnga köade pÄ onsdagen för att lÀmna blod. Sjukhuset University Health, som vÄrdar fyra skottskadade offer, tackar och skriver att blodcentralerna svÀmmat över av bokningar och samtal.

– Jag har en son i andra klass. Jag kan inte förestĂ€lla mig att fĂ„ ett samtal om att nĂ„got hĂ€nt honom. Jag ville bara göra vad jag kĂ€nde att jag borde göra, och det Ă€r att vara hĂ€r och donera blod, sĂ€ger Monique Espinoza till tv-kanalen Ksat.

"Inte hennes fel"

Lokala medier rapporterar om att mÄnga samlas i stadens kyrkor, för att grÄta, hÄlla om varandra och be tillsammans.

– Vi mĂ„ste be i stĂ€llet för att kritisera eller attackera. Att vĂ€nda sig till hat eller förbittring Ă€r inte bra för mĂ€nskligheten, sĂ€ger Fatima Abraham, som kramar om en grĂ„tande kvinna vid Sacred Heart Catholic Church, enligt The Texas Tribune.

Kvinnan Àr, enligt Abraham, mor till skytten.

– Hon mĂ„ste förstĂ„ att det hĂ€r inte Ă€r hennes fel. Hon satte inte vapnet i sin sons hand, sade Abraham.

För andra svÀmmade kÀnslorna över. Den demokratiske politikern Beto O'Rourke, som Àr kandidat till höstens guvernörsval, stÀllde sig upp under en presskonferens dÀr den sittande guvernören Greg Abbott talade, och anklagade republikanen för att inte göra nÄgot Ät vapenvÄldet.

– Det hĂ€r Ă€r ditt ansvar tills du vĂ€ljer att göra nĂ„got annat. Det hĂ€r kommer att fortsĂ€tta att hĂ€nda. NĂ„gon mĂ„ste stĂ„ upp för barnen i den hĂ€r delstaten eller sĂ„ kommer de att dödas precis som de dödades i Uvalde i gĂ„r, sade O'Rourke, som eskorterades ut ur lokalen av polis.

Esmeralda Bravo, 63, hÄller upp en bild pÄ sitt barnbarn Nevaeh Bravo, ett av skyttens offer.
Esmeralda Bravo, 63, hÄller upp en bild pÄ sitt barnbarn Nevaeh Bravo, ett av skyttens offer.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om