Bidens drag mot Kina: Allians med grannländer

President Joe Biden har valt att vara på det historiska sommarresidenset Camp David när han i dag tar emot höjdare från USA:s allierade Sydkorea och Japan. Planen är att knyta länderna närmare varandra – som motvikt till Kina.

USA:s president Joe Biden i samtal med Japans premiärminister Fumio Kishida, i mitten och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, till höger, i samband med G7-mötet i Hiroshima i maj.

USA:s president Joe Biden i samtal med Japans premiärminister Fumio Kishida, i mitten och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, till höger, i samband med G7-mötet i Hiroshima i maj.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

USA/Asien2023-08-18 05:33

Osämja mellan USA:s närmaste samarbetspartners i Östasien har varit ett mångårigt hinder för Washington DC:s intressen i regionen.

Men efter upptinade relationer mellan Sydkorea och Japan hoppas Biden nu på ytterligare islossning i sommarvärmen på Camp David. Valet av plats visar att USA fäster stor vikt vid mötet. Senast ett toppmöte av liknande magnitud hölls på presidentens sommarresidens var 2015, då Barack Obama mötte ledarna för Saudiarabien, Kuwait, Bahrain, Qatar, Oman och Förenade arabemiraten.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol och Japans premiärminister Fumio Kishida väntas tillsammans med Biden presentera nya samarbeten kring robotförsvar, delande av underrättelseinformation och teknik.

Gemensam hållning

USA:s president hoppas på "en ny era av trilateralt samarbete" mellan länderna, sade utrikesminister Antony Blinken i veckan efter förberedande samtal med sina östasiatiska kollegor.

Washington DC har sedan tidigare separata försvarsöverenskommelser med Seoul respektive Tokyo.

De tre länderna lär inte skriva under något formellt avtal om gemensamt militärt samarbete. Men de väntas komma överens om en gemensam hållning kring säkerhetsfrågor i regionen, uppger en amerikansk källa för nyhetsbyrån Reuters.

De väntas också göra någon form av uttalande där de uttrycker gemensam oro över Kinas anspråk på det självstyrande Taiwan.

Historisk osämja

USA hoppas på återkommande möten mellan de tre länderna för att bygga en motvikt mot Kinas alltmer självsäkra agerande i regionen. De tre delar även oro över hotet från Nordkorea.

Misstänksamheten mellan Sydkorea och Japan har historiska rötter i Japans hårdföra ockupation av den koreanska halvön som varade från 1910 till andra världskriget slut 1945. Länderna är även konkurrerande ekonomier.

Men ett närmande har skett sedan Sydkoreas nye president Yoon Suk-Yeol tagit initiativ till att lösa en gammal dispyt om tvångsarbete. När Yoon i maj reste till Japan var det första gången på tolv år som en sydkoreansk ledare besökte grannlandet.

Fakta: Camp David

Det som nu är USA:s presidents lantställe byggdes som en rekreationsanläggning för federalt anställda i natursköna Catoctin Mountain Park i Maryland på 1930-talet.

1942 döpte president Franklin Roosevelt platsen till Shangri La, efter sägnens tibetanska kungarike. Det första internationella toppmötet hölls där året efter, då Storbritanniens premiärminister Winston Churchill kom på besök.

Roosevelts efterträdare Dwight Eisenhower tyckte att Shangri La lät lite väl extravagant, så han döpte 1953 om området till Camp David, ett namn han hämtade från sin far och ett barnbarn.

Camp David har varit plats för en rad toppmöten genom åren.

Ett exempel är då president Dwight Eisenhower 1959 tog emot den sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov. Ett annat då Jimmy Carter stod värd för mötet mellan Egyptens president Anwar Sadat och Israels premiärminister Menachem Begin vilket resulterade i Camp David-avtalen.

Källor: USA:s UD, Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!