En diplomatisk kris har blossat upp sedan USA och Australien i torsdags meddelade att länderna ingått en uppgörelse om atomdrivna ubåtar.
Affären gjordes bakom ryggen på Frankrike, som går miste om ett tidigare avtal med Australien värt motsvarande nära 350 miljarder kronor.
Frankrike reagerade med ursinne och kallade hem sina ambassadörer från Canberra och Washington.
EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, är mycket kritisk till ländernas behandling av Frankrike i samband med uppgörelsen.
– Ett av våra medlemsländer har behandlats på ett sätt som inte är acceptabelt, säger hon till CNN på måndagen.
Michel saknar lojalitet
Även Europeiska rådets ordförande Charles Michel uttrycker skarp kritik.
– Den grundläggande principen för allierade är öppenhet och förtroende. Och vad märker vi? En klar avsaknad av lojalitet och öppenhet, säger han till journalister i FN:s högkvarter i New York.
EU:s utrikesministrar väntas diskutera ubåtsaffären när de samlas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling, rapporterar Reuters.
Diskuterar uppgörelse
Utrikesministrarna dryftar också den större frågan om den säkerhetsuppgörelse som USA, Australien och Storbritannien slutit och som döpts till Aukus.
– Vi ska analysera betydelsen av Aukus-uppgörelsen, säger en talesperson för EU-kommissionen.
Frankrikes president Macron ska ha ett telefonmöte med sin amerikanske motsvarighet Biden de kommande dagarna. Inför de två ledarnas samtal säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att landet behöver en förklaring och förtydliganden om ubåtsaffären från USA.
Rättelse: I en tidigare version av texten angavs att Macron och Biden skulle träffas, men det handlar om ett telefonsamtal.