Den misstänkta spionballongen sköts ned på lördagskvällen, men redan dygnet innan hade utrikesminister Antony Blinken ställt in möten i Peking med ledaren Xi Jinping, det första besöket på fem år av en amerikansk utrikesminister.
Det som såg ut som en försiktig väg framåt i relationen mellan Kina och USA föll samman likt ballongen som pyste ned från skyn efter att ha skjutits ned av amerikanska stridsflyg.
Den erfarne diplomaten Ljunggren är uppenbart tagen av utvecklingen.
– Det blir sannolikt en lång väg tillbaka. Kina har de senaste månaderna markerat att man vill ha en förbättrad relation till USA och EU, efter pandemi med tre år av lockdown och en ekonomi som har tappat fart, säger han.
Ökad misstro
Men med ballongkrisen fördjupas åter missnöje och misstänksamhet från båda sidor.
– Det är inte Kinas stil att be om ursäkt. Men i det här fallet har de faktiskt redan tidigare bett om ursäkt. Så vad ska Kina göra nu? Det är en stor motgång för Peking som nu sannolikt i stället måste göra en markering, säger Börje Ljunggren till TT.
– Det är samtidigt så primitivt att tänka sig att en sådan här väderballong skulle glida ur kurs. Kina har så många andra möjligheter, med satelliter, cyberinformation och artificiell intelligens (AI) som instrument.
Enat USA
President Joe Biden såg sig tvungen att agera. Få frågor enar USA:s annars splittrade kongress så som den utmålade hotbilden från Kina. Landet har både kapacitet och avsikt att påverka världsordningen, enligt USA:s nya säkerhetsstrategi.
Nedskjutningen är ett faktum, så också de frysta diplomatiska kontakterna på hög nivå efter utrikesminister Blinkens besked om inställda möten.
Börje Ljunggren hoppas att de stora förberedelserna inför mötet mellan USA:s utrikesminister och Kinas ledning ändå inte är förgäves.
Han refererar förslag från den tidigare säkerhetsrådgivaren och erfarne diplomaten Richard Haas, som tjänat presidenter i Vita huset: Skjut ned luftballongen direkt, och håll fast vid den amerikanske utrikesministerns möten i Peking.
– Ingen relation är så viktig som den mellan USA och Kina och riskerna för ytterligare försämringar i dag är ständigt närvarande, samtidigt som inte minst klimatfrågan kräver hanterliga relationer, säger Börje Ljunggren:
– Inget av länderna önskade sig det som nu skett. Men nu har det skett, med sin egen dynamik.