Biden och Xi försöker värma upp fryst relation

Relationen mellan de två supermakterna USA och Kina har har varit mycket frostig det senaste året. På onsdag ska ledarna Xi Jinping och Joe Biden försöka förbättra förhållandet.

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden vid deras möte på Bali i november 2022. Arkivbild.

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden vid deras möte på Bali i november 2022. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA/Kina2023-11-10 14:09

Ett möte mellan de två i San Francisco på USA:s västkust bekräftades på fredagen av båda länderna.

Det planerade mötet är tänkt att "stabilisera" ländernas relation efter den senaste tidens spänningar, uppger amerikanska källor.

De två ledarna ska bland annat diskutera hur konkurrensen mellan stormakterna ska "hanteras på ett ansvarsfullt sätt", säger president Bidens talesperson Karine Jean-Pierre i ett uttalande där mötet bekräftas.

Kinas utrikesdepartement bekräftar att Xi ska resa till toppmötet för Asien-Stillahavsregionens ekonomiska samarbetes (Apec) på inbjudan från Biden, och att Xi tackat ja till ett bilateralt möte mellan Kina och USA i samband med toppmötet.

De två kommer också att diskutera globala kriser, bland annat kriget mellan Israel och Hamas och Rysslands invasion.

– Vårt mål kommer att vara att försöka vidta åtgärder som verkligen stabiliserar relationen mellan USA och Kina, ta bort missförstånd på vissa områden och öppna för nya kommunikationsvägar, säger personer med insyn i USA.

Senast de två träffades var i november 2022 på Bali, sedan dess har relationen mellan deras länder försämrats.

USA:s utrikesminister Antony Blinken reste till Peking i juni för ett möte med bland annat Xi Jinping. En tidigare resa ställdes in med kort varsel sedan USA skjutit ned en misstänkt spionballong där Kina pekades ut som ansvarigt för ballongflygningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!