Biden och Xi skakar hand inför mötet

USA:s och Kinas presidenter träffas i San Francisco i ett spänt världsläge. En leende Joe Biden välkomnade Xi Jinping och de båda ledarna skakade hand vid det första mötet på ett år.

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping.

Foto: Doug Mills/AP/TT

USA/Kina2023-11-15 07:59

Xi och Biden träffas i samband med den interkontinentala samarbetsorganisationen Apecs möte på den amerikanska västkusten.

Biden säger till Xi att spänningarna inte "får övergå till konflikt", medan Xi säger att det inte är ett alternativ för länderna att vända ryggen till varandra.

Inför mötet anförde Joe Biden att Xi Jinping har "verkliga bekymmer" framför sig.

– President Xi är ytterligare ett exempel på hur återupprättandet av amerikanskt ledarskap i världen tar fart. De har verkliga bekymmer, sade Biden vid en middagstillställning på tisdagskvällen, dagen före mötet.

Han gick inte vidare in på vad han syftade på.

Innan avresa från Washington sade president Biden att hans mål är att förbättra relationen till Kina och återupprätta en mer normal korrespondens länderna emellan. Men han lade också fram sina reservationer:

– Jag kommer inte att bibehålla något stöd till en inställning som innebär att vi måste lämna över alla våra handelshemligheter för att kunna investera i Kina, sade Biden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!